avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de chirie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de chirie

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie daca un contract de chirie intre un propietar si un chirias este valabil din punct de vedere juridic, adica cele doua parti au semnat un contract de chirie pe o perioada X cu suma X, si nu este inregistrat la Adm. FInanciara, in cazul in care se intampla ceva Propietarul poate da in judecata Chiriasul ca nu a respectat clauzele contractuale, s-au pt. recuperarea unui prejudiciu, in cazul in care acel contract nu este inregistrat la Fisc, este valabil, legal acel contract?? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 12:40, 7 Mai 2009
Desi proprietarul are obligatia legala , ca , in termen de 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere, sa-l inregistreze la Adm Financiara , acesta ca parte contractanta , va poate actiona in instanta , in caz de neexecutare culpabila a obligatiei , pt a se constata/pronunta sanctiunea rezilierii , cu eventuale daune interese.

In cazul d-voastra. valabilitatea contractului de inchiriere nu tine de inregistrarea acestuia la administratia financiara ori altundeva.
Cu alte cuvinte contractul este d.p.v.d. juridic legal, valabil incheiat si deci se poate recupera creanta rezultata din neplata chiriei prin actiune in instanta.
Inregistrarea acestui contract la finante tine de obligatia d-voastra legala de a declara veniturile realizate din chirii, pentru calcularea impozitului datorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezilierea unui contract de inchiriere - cesiune Crispy Crispy Buna ziua, as avea si eu o intrebare la dvs., daca se poate sa ma ajutati : asadar, voi expune cat mai pe scurt situatia : in 2006 am incheiat un contract ... (vezi toată discuția)
Nu mai pot scapa de chirias gadela gadela In anul 2007 am dat in inchiriere un spatiu. Contractul a fost facut intre mama mea si sc....., pe o perioada de 7 ani. Acum mama mea a decedat in 10.04.2011 ... (vezi toată discuția)
Chirias rau platnic, doresc rezilierea contractului gloria_damian gloria_damian Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: - sunt proprietar si am incheiat un contract de inchiriere la 1 iulie 2013 pe o dorata de 2 ani (este ... (vezi toată discuția)