avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezilierea unui contract de inchiriere - cesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezilierea unui contract de inchiriere - cesiune

Buna ziua,
as avea si eu o intrebare la dvs., daca se poate sa ma ajutati :

asadar, voi expune cat mai pe scurt situatia :
in 2006 am incheiat un contract de inchiriere pt. un spatiu comercial cu firma X. In contract era stipulat ca locatorul are drept de subinchiriere, fapt pt. care, in 2007, incheie un contract de cesiune cu firma Y, in schimbul unei sume de bani.
Firma Y vrea sa incheie contractul de cesiune, deoarece nu mai poate plati chiria si doreste sa paraseasca spatiul.
As dori sa stiu, daca se poate :

1. Care sunt formalitatile ce trebuiesc indeplinite?
2. Firma X mai poate avea vreun drept asupra spatiului daca Y reziliaza contractul? Rezilierea este valabila daca se face printr-o notificare scrisa si trimisa prin posta, din partea lui Y, firmei X ???
3. Rezilierea contractului de inchiriere cu Firma X este valabila daca se face printr-o adresa catre Circa Financiara, de catre proprietarii spatiului, facandu-se referire si la notificarea firmei Y ??? Sau cum ar trebui facuta cererea de reziliere ???

In speranta ca am fost cat de cat explicita, astept un raspuns urgent din partea dvs. .

Va multumesc si va doresc o zi buna,

Cristina S.

Cel mai recent răspuns: Crispy , utilizator 13:06, 15 Ianuarie 2010
rezilierea contractului intre firma Y si firma X se poate face pe cale amiabila printr-o notificare adresata in conditiile inscrise in contractul ce s-a incheiat intre acestea.
daca am inteles bine, contractul de inchiriere initial este intre dv. si firma X. rezilierea contractului intre firma Y si X nu va afecteaza cu nimic chiria trebuind sa fie achitata in continuare de firma X. rezilirea contractului dintre firme priveste numai raportul juridic dintre acestea. cererea de reziere se face ca orice cerere aratind temeiul legal si articolul din contract in baza careia este facuta. urmeaza ca proprietaarul respectiv, chiriasul sa anunte circa financiara sau, dupa caz sa inscrie in contabilitatea firmei acest lucru.
Va multumesc f. mult pt. promtitudine.
As mai avea o intrebare : Este posibil ca reprezentantul firmei X sa nu fie de gasit. In acest caz, proprietarul poate face o adresa firmei X, pt. ca aceasta sa-si comunice intentia de a continua/rezilia contractul de inchiriere, pana la o anumita data,- ex.: termen de 15 zile - si in caz de neprezentare, proprietarul are dreptul de reziliere a contractului ??? Este valabil, d.p.d.v. legal???

Va multumesc.
proprietarul poate cerere rezilierea contractului numai daca chiriasul sau nu-si indeplineste obligatiile asumate prin incheierea contractului, printre care si plata chiriei. in consecinta proprietarul poate solicita rezilierea contractului cu firma X, el neavind nici o putere, din punct de vedere juridic, sa ceara rezilierea contractului incheiat intre firma X si firma Y.
Multumesc f. mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract cesiune/inchiriere Crispy Crispy Buna ziua, as avea si eu nevoie de un sfat pt. urmatoarea situatie: Detin un spatiu comercial, inchiriat. Chiriasul (x) a cesionat contractul sau unei alte ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere bf03 bf03 Sunt proprietarul unui imobil pe care am dat in chirie unei firme care are in prezent si sediul social pe adresa respectiva. De 4 luni nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)