avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa auto (9/2012) platita dupa 01.01.2013 ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa auto (9/2012) platita dupa 01.01.2013 - cerere respinsa

Buna ziua,

Sper sa ma puteti ajuta in situatia urmatoare:

Am depus la tribunal in iulie 2013 un dosar "standard" pentru recuperarea taxei auto achitata in ianuarie 2013. De curand am primit o hotarare civila prin care cererea mea este respinsa. Citez motivele:

"Prin dispozitiile art. 4 alin. 2 din legea nr. 9/2012, in vigoare din data de 13.01.2013, se elimina, asadar, regimul fiscal discriminatoriu constatat de C.J.U.E. prin solutiile pronuntate in cauzele mentionate.
Prin O.U.G. nr. 1/2012 dispozitiile art. 4 alin. 2 din legea nr. 9/2012 au fost suspendate incepand cu data intrarii in vigoare a acestui act normativ - 31.01.2012 - pana la 31.12.2012, iar aceasta suspendare a aplicarii legii nr. 9/2012 a dus la mentinerea discriminarii constatate de jurisprudenta C.J.U.E. Acest act normativ a incetat sa mai produca efecte la data de 01.01.2013.
Prin urmare, dupa data de 01.01.2013, legea aplicabila raporului juridic de drept administrativ dedus judecatii este legea nr. 9/2012, a carei forma in vigoare la data achitarii de catre reclamant a taxei pentru emisiile poluante, a eliminat regimul fiscal discriminatoriu existent anterior."

Am gasit un articol despre un astfel de caz castigat:
"Un barbat din Baia Mare a câstigat la Curtea de Apel Cluj în urma unei solicitari de restituire a taxei de poluare platita în anul 2013, pâna la intrarea în vigoare a Legii privind timbrul de mediu.

Pâna în prezent mai multe instante judecatoresti din România au dispus respingerea actiunilor proprietarilor de autoturisme care au achitat vechea taxa de poluare sau de emisii poluante, dupa data de 1 ianuarie 2013, pe motiv ca discriminarea existenta în Ordonanta 50/2005 si Legea 9/2012 nu mai exista. Aceasta discrimare se refera la faptul ca cei care au cumparat masini din tari ale UE erau obligati sa plateasca taxa de poluare în timp ce altii, care au cumparat masini noi sau second hand din România, nu.

Decizia Curtii de Apel Cluj poate sta la baza altor procese pentru restituirea taxei de poluare.

Gheorghe Pasca este din Baia Mare si a achitat în data de 28 ianuarie 2013 suma de 2.564 lei, pentru a-si putea înmatricula masina.

Din cei trei judecatori de la Curtea de Apel Cluj, doi au votat pentru Gheorghe Pasca, iar al treilea a fost împotriva.

”Având în vedere ca pentru numeroase astfel de taxe au existat obligatii de resitituire, judecatoreste impuse, Legea 9/2012 continua sa discrimeze în favoarea celor care au achitat taxele, dar au obtinut rambursarea acestora pe cale judiciara, discriminare care a fost înlaturata pe cale legislativa abia prin OUG 9/2013, privind timbrul de mediu”, se arata în decizia Curtii de Apel Cluj.

Sentinta prevede ca, desi Gheorghe Pasca a platit taxa de poluare pâna la data la care a intrat în vigoare legislatia privind timbrul de mediu, poate sa-si recupereze banii pentru a nu fi discriminat în comparatie cu ceilalti români care si-au recuperat în justitie taxa de poluare."

Acum trebuie sa depun o cerere de recurs (presupun), dar nu am gasit nici un model. De asemenea, nu stiu daca trebuie sa anexez si alte documente (care sunt pasii de umat in continuare?).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AlinMiclea , utilizator 19:07, 3 Iunie 2014
Declarati recurs
Dap.. asa ma gandeam si eu ca trebuie sa declar recurs, insa am nevoie de un model, ce alte acte mai trebuie.. daca mai trebuie?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa pentru emisiile poluante SzAlex SzAlex Bună ziua ! În legătură cu taxa pentru emisiile poluante, Sunt din Târgu Mureş, am achiziţionat un autovehicul second hand din Germania, ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto CiprianMihai CiprianMihai Persoana fizica in calitate de al doilea proprietar,pot recupera taxa auto platita de primul proprietar al masinii? Taxa de prima inmatriculare a fost ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu pentru dacia - 2 gigelas gigelas O masina Dacia Logan 1.9,a fost inmatriculata prima data in 2004. Pe atunci,nu exista nicio taxa pe poluare. In ianuarie 2013,proprietarul a vandut-o,iar ... (vezi toată discuția)