avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Potrivit dispozitiilor OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din:
- Concediu de sarcina (concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina,
- Concediu de lauzie (concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Intrebare:Indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza ?, se retine numai CAS-ul ?, si daca este adevarat unde este prevazut, in care articol ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:16, 9 Iunie 2014
Din indemnizaţia pentru maternitate acordată în baza OUG nr. 158/2005, se reţine numai contribuţia de asigurări sociale, calculată potrivit art. 296^11 din Codul fiscal.

Codul fiscal:
Art.. 42 Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile :
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
...

Art. 296^11 Baza de calcul al contribuţiilor sociale pentru veniturile sub forma indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate
Pe perioada în care persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), precum şi cele prevăzute la art. 1 alin. (2), la art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 339/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 296^4 alin. (3), corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.
....

Art. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
....
p) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
...

Art.296^16 Excepţii specifice
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:

..
b) la contribuţia de asigurări sociale de sănătate, veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. o), p) şi ţ);

c) la contribuţia de asigurări pentru şomaj:
c1. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. d), e), g), h), j), l), n), p), r), s), ş), t) şi ţ);
...
e) la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:
...
e2. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p), s), ş), t) şi ţ);

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu medical luat in timpul somajului, includerea salariilor compensatorii doinaa1 doinaa1 Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu ... (vezi toată discuția)
Cass in cazul concediului medical noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Am un cm suportat 5 zile de societate si restul din fond. Contributia individual de sanatate pentru perioada suportata din fond este 0, dar nu mai ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal alinamadalina1980 alinamadalina1980 Buna ziua.Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu unde sa ma adresez,am luat institutiile statului la rand si nimeni nu stie sa ma lamureasca.Am ... (vezi toată discuția)