avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Neplata primei transe a impozitului pe cladiri atrage ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Neplata primei transe a impozitului pe cladiri atrage executarea silita a sumelor datorate?

Buna ziua!
Ieri, 11.05.2014 am primit prin posta, de la Directia locala a finantelor o SOMATIE de plata a sumelor datorate ca impozit pe cladiri si mijloace de transport.
In somatie - emisa la 14 mai 2014 - se precizeaza ca aceasta este emisa in baza art. 145 din O.G. 92/2003 - Codul de procedura fiscala, se detaliaza sumele, titlurile executorii corespunzatoare si precizarea ca, "Daca in 15 zile de la comunicare nu veti achita sumele mentionate, pentru care termenul legal de plata a expirat...se va proceda la aplicarea masurilor de executare silita. Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturilor bancare,..."
Este prima data cand, in orasul in care locuiesc primesc o astfel de somatie. In anii din urma plateam impozitul fara sa tin cont de calendarul transelor sau chiar dupa 31 decembrie, desigur, cu dobanzile si penalitatile aferente, fara sa primesc o astfel de somatie. Acum, in conditiile in care pe anul 2013 am platit integral sumele datorate, chiar in ianuarie 2013, sunt somat pentru executare silita chiar dupa neplata primei transe.
Este legal? Ce s-a modificat in codul fiscal sau in cel de procedura fiscala, astfel ca Finantele sa procedeze astfel? Din cate stiu, Art. 255 Cod Fiscal spune ca "(1) Impozitul/taxa pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv."
Ce se intampla daca platesc toate sumele, sa zicem, in octombrie?
Va rog, sa-mi explicati!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctm , utilizator 12:00, 12 Iunie 2014
ctm a scris:

Este legal? Ce s-a modificat in codul fiscal sau in cel de procedura fiscala, astfel ca Finantele sa procedeze astfel?

Da este legal, era si pana acum aceasta prevedere, insa nu se aplica in practica.

Intrebarea este ce nu s-a modificat in Codul fiscal de-a lungul vremii, nu ce s-a modificat?




ctm a scris:
Ce se intampla daca platesc toate sumele, sa zicem, in octombrie?

Exceptand cazul in care v-ar popri conturile, nu se intampla nimic grav. E foame de bani pe la bugete si de aici si restul.
Buna dimineata !
Neplata atrage aplicarea penalitatilor de intarziere conform prevederilor art. 120 si urm din OG 92/2003 , actualizata . Avand in vedere prevederile art.141 si urm.din actul normativ amintit anterior , coroborat cu faptul ca ati intarziat cu plata primei rate (31.03) este legala emiterea somatiei de plata .
In masura in care sumele care fac obiectul somatiei nu corespund realitatii (au fost achitate, erori etc) , puteti face contestatie , in termen , la organul emitent .
Succes !
adrianmarin a scris:
... puteti face contestatie , in termen , la organul emitent .

In cazul in care se doreste contestati ain instanta, plangerea prealabila la contenciosul anafului este obligatorie?
@ctm
Omiteti aspectul esential si veti constata prin analiza atenta ca somatia a fost emisa de catre autoritate ,dupa modificarea structurilor ANAF,concret dupa regionalizare care a modificat radical structurile locale si a prevazut un numar redus de centrale regionale noi
Autoritatile financiare locale desi inregistrau prin servicii si conturi diferite obligatiile contribuabililor,datorita lipsei personalului,a bazei tehnice,nu centralizau la finalul anului si nu comunicau contribuabililor prin impunerea anuala toate obligatiile aferent fiecarui CNP
Cu ocazia preluarii bazelor de date locale de catre noile structuri regionale,in baza bazei de date si a programelor pretins imbunatatite,cu scopul recuperarii debitelor in evidenta, noile structuri regionale au emis o avalansa de somatii si de titluri executorii catre contribuabili
S-a demonstrat ca si actualul program are lacune ,in sensul ca au fost emise somatii si titluri executorii pentru persoane de mult decedate sau plecate definitiv din tara cat si pentru sume pentru care a intervenit de mult prescriptia
trandafir2 a scris:

adrianmarin a scris:
... puteti face contestatie , in termen , la organul emitent .

In cazul in care se doreste contestati ain instanta, plangerea prealabila la contenciosul anafului este obligatorie?


Contestatia se face direct la instanta competenta (scuze pt eroarea din post-ul initial) , conform prevederilor art. 172 si urm ale OG 92/2003, actualizata . In speta , este vorba de organul fiscal al primariei respective , nu de ANAF .
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
Adrian Marin, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pasi de urmat pt recuperare debite restante la impozite si taxe. Carmentimaru Carmentimaru lucrez la o primarie si sunt nou angajata. de curand in urma controlului efectuat de curtea de conturi s-a observat ca ezista datornici multi la impozitele si ... (vezi toată discuția)
Poprire pe cont bancar eka eka Buna ziua , as vrea sa va intreb cum se face poprire pe un cont bancar al unei societati comerciale care are multe datorii restante la bugetul local , ... (vezi toată discuția)
Taxe locale D_S D_S Am o locuinta de domiciliu in copropretate 50% cu sotia Sotia are o alta locuinta de domiciliu in coproprietate 50% cu mine Eu mai am si o alta locuinta care ... (vezi toată discuția)