avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nota de lichidare vs. decizie de incetare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nota de lichidare vs. decizie de incetare

Buna ziua,

as avea si eu o intrebare: daca decizia de incetare a CIM-ului (art. 81 cu efectuare preaviz) este curata, in sensul ca, nu prevede nici o obligatie a salariatului catre angajator, obligatie pecuniara, nota de lichidare poate prevedea datorii?

Nu trebuie cumva ca ambele sa fie aliniate? (excluzand evident faptul ca nota de lichidare nu este obligatorie, ea nefiind reglementata de vreun act normativ).

Adica, ar putea un angajator actiona in judecata un salariat doar pe baza mentiunilor din nota de lichidare fara ca acestea sa fie prevazute si in decizia de incetare a CIM-ului?
multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
CIMNL, utilizator
Cel mai recent răspuns: CIMNL , utilizator 08:47, 16 Iunie 2014
1. Nu exista nici o prevedere legala cu privire la obligativitatea intocmirii notei de lichidare.

2. Decizia de incetare a c.i.m. nu are cum sa prevada datoriilefostului salariat. In general, acestea sunt mentionate in nota de lichidare.

3. Angajarea raspunderii patrimoniale a fostului salariat se poate face fara nicio problema in situatia in care decizia de incetare a raportului de munca nu face referire la vreo datorie a acestuia fata de fostul salariat.
De ce decizia de incetare nu are cum sa prevada datoriile? Codul muncii stabileste un minimum de elemente pe care trebuie sa le contina acest document cat sa nu fie anulabil. Decizia de incetare este singurul document oficial care poate fi contestat in 30 de zile de catre salariat. Daca decizia de incetare nu prevede nimic si totusi prevede nota de lichidare, salariatul nu are cum contesta nota de lichidare, nu?! Pentru ca nu are nicio valoare juridica. Sau inteleg eu gresit?!
Intelegeti putin gresit.

Daca cititi bine Codul muncii,sunt anumite articole care prevad ceea ce trebuie sa contina o decizie de concediere.

De asemenea, exista anumite metode de interpretare a normelor juridice ce constă în soluţionarea unei situaţii pentru care nu există o dispoziţie legală, care să o reglementeze în mod direct, prin aplicarea normei ce reglementează situaţia cea mai asemănătoare (analogia juris).

Nici nu trebuie sa conteste nota de lichidare. Salariatul poate cotesta valoarea prejudiciului stabilit de catre angajator.
Multumesc pentru interpretarea Dvs. Alte opinii mai sunt?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota / fisa lichidare leuca_luminita leuca_luminita Nota / fisa de lichidare e obligatorie la angajare? In cadrul societatii noastre nu s-au folosit niciodata. In momentul in care salariatul isi inceteaza ... (vezi toată discuția)
Incetare cim cu acordul partilor Ada30teo Ada30teo Buna ziua. Dupa ce fac decizi de incetare a CIM cu acordul partilor, o inregistrez la ITM si apoi dau 1 exemplar salariatului, care semnezaza pe exemplarul ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare nota de lichidare ema.1 ema.1 Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am solicitat angajatorului demisie si mi-a aprobat(conf art 55lit b codul muncii) pt ziua de 22 martie. Astazi m-am ... (vezi toată discuția)