avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in caz de bigamie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in caz de bigamie

avem de rezolvat urmatoarea situatie:
sora mamei mele este despartita in fapt din anul 1971.
nu a mai luat legatura cu sotul niciodata.
acum are 83 ani
avand in vedere varsta,doreste sa lase clare aspecte in ceea ce priveste o parte din proprietetea pe care o detine impreuna cu alte 2 surori , in indivizuine la casa parinteasca prin act de vanzare cumparare.
am facut cercetari si am aflat ca sotul a decedat acum 8 ani.
dorim sa deschidem procedura succesorala si nu stim unde.
fostul sot are un copil cu alta femeie.
am aflat ca a fost casatorit cu mama copilului , desi nu a divortat de matusa mea.
notarul a spus ca nu stie cum sa rezolve problema bigamiei.
de la pimarie ni s-a comunicat ca nu stiu ce sa treaca in anexa 24, in aceasta situatie.
pe noi nu ne intereseaza problema bigamiei pentu ca cei doi sunt decedati.
au un copil .
cu el trebuie sa dezbatem problema.
Unde?
la notar, dar cu ce acte sau in justitie?

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mirelapieptea , utilizator 15:37, 18 Iunie 2014
Ati verificat la judecatoria ultimului domiciliu comun al matusii cu sotul ei daca sotul nu a divortat inainte de a doua casatorie?
1. Exista posibilitatea ca fostul unchi sa fi divortat de matusa dvs., in lipsa.
2. Cu certificatul de deces a sotului, si certificatul de casatorie, matusa poate dezbate succesiunea, aferent imobilului pe care il detine in proprietate pe al carui act apare si acesta.
Mostenitorii vor fi matusa si cei doi fii- din care cel din a doua casatorie, daca e de buna credinta cum spuneti, va fi renuntator prin declaratie expresa. Bunurile din masa succesorala vor fi doar cota ideala din imobilul matusii- in practica 1/2, dar dvs. puteti indica chiar o cota mai mica aferenta contributiei mai mici sau inexistente. De asemenea, bunurile dobandite dupa separarea in fapt a sotilor sunt prezumate in jurisprudenta in mod constant ca fiind dobandite cu contributia exclusiva a unuia dintre soti.
Trebuie sa se intereseze notarul la Camera Notarilor de la ultimul domiciliu al defunctului daca nu cumva, acesta fiind decedat de cativa ani, totusi s-a dezbatut deja succesiunea sa, de catre fiul din a doua casatorie. Atunci ar fi interesant, pentru ca si fiul din prima casatorie are drept de mostenire din bunurile dobandite de bigam.

Dar, daca nu va grabiti foarte tare sa dispuneti de bun, puteti promova si o actiune in instanta avand ca obiect constatarea calitatii de bun propriu al matusii a imobilului in cauza, demonstrand prin orice mijloace de proba ca sotul acesteia a parasit domiciliul si ca s-a si recasatorit cu alta persoana.
Eu cred ca nu veti rezolva la notar problema care cam pare litigioasa si notarul nu va poate ajuta oricat ar vrea...
La notar doar daca se inteleg partile veti rezolva.
Daca vreti sa finalizati problema mergeti sa va adresati la un avocat care sa aiba timp de cazul dvs. si va veti judeca.
Multumesc frumos!
Din discutiile cu fiul decedatului, am aflat ca nu stie nimic referitor la divort.
Mai mult! Daca divorta in lipsa, certificatul de casatorie nu trebuia depus in instanta?
Acest certificat de casatorie a fost pastrat de familia respectiva pana acum cateva luni cand ne-am intalnit.
Fiul defunctului ni l-a dat noua.
A mai spus , ca tatal lui (a auzit ), cum ca matusa ar fi murit.
Nu a facut succesiune dupa tata, deoarece tatal nu a detinut proprietati pe numele lui.
Este singurul fiu.
Matusa nu are copii. Este singura.

Multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)
Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si pamanturilor? Dragoi Simona Dragoi Simona Am si eu o problema ca si multi altii si daca se poate as dori sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...parintii sotului meu sunt divortati de pe vremea cand toti ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare mostenitor minor tinaa tinaa buna ziua. va rog sa ma indrumati cum sa procedez . doresc sa accept mostenirea ce se cuvine fiului meu minor in urma decesului bunicii. precizez ca tatal ... (vezi toată discuția)