avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in caz de bigamie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in caz de bigamie

avem de rezolvat urmatoarea situatie:
sora mamei mele este despartita in fapt din anul 1971.
nu a mai luat legatura cu sotul niciodata.
acum are 83 ani
avand in vedere varsta,doreste sa lase clare aspecte in ceea ce priveste o parte din proprietetea pe care o detine impreuna cu alte 2 surori , in indivizuine la casa parinteasca prin act de vanzare cumparare.
am facut cercetari si am aflat ca sotul a decedat acum 8 ani.
dorim sa deschidem procedura succesorala si nu stim unde.
fostul sot are un copil cu alta femeie.
am aflat ca a fost casatorit cu mama copilului , desi nu a divortat de matusa mea.
notarul a spus ca nu stie cum sa rezolve problema bigamiei.
de la pimarie ni s-a comunicat ca nu stiu ce sa treaca in anexa 24, in aceasta situatie.
pe noi nu ne intereseaza problema bigamiei pentu ca cei doi sunt decedati.
au un copil .
cu el trebuie sa dezbatem problema.
Unde?
la notar, dar cu ce acte sau in justitie?

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mirelapieptea , utilizator 15:37, 18 Iunie 2014
Cand divortezi se depune la dosar doar copia de pe certificatul de casatorie si cel original il poti pastra si apoi sentinta de divort trebuie inregistrata la starea civila , deoarece in caz contrar ramai in acte casatorit chiar daca ai divortat. O cunostinta dupa 3 ani de la divort cand a mers sa isi inregistreze noua casatorie a avut scandal cu noua sotie deoarece aparea in acte ca fiind casatorit . A trebuit sa scoata de la judecatorie o sentinta definitiva si irevocabila si sa o inregistreze ca apoi sa ii fie inregistrata noua casatorie deja efectuata la primarie - casatorii . Era in acelasi oras. In cazul de aici , a doua casatorie ar trebui anulata. Cu siguranta in fata unei instante tanarul nu cred ca este mostenitor , avand in vedere ca bunurile sunt cumparate dupa plecarea tatalui. Daca el renunta in favoare doamnei, atunci totul se poate face la notar. Oricum succesiunea dupa tatal dansului tot trebuie facuta cand va dori sa mosteneasca bunurile mamei daca au realizat ceva impreuna. In Romania poti fi bigam, deoarece sistemul informational nu este pus la punct. Poti sa te casatoresti intr-un oras si apoi in alte zece fara probleme si deasemenea poti divorta si judecatoria nu va anunta nicaieri acest lucru . Daca platesti de exemplu asigurari de sanatate la finante , trebuie sa mergi cu chitanta la DSPA sa o inregistrezi , astfel nu apari ca si asigurat si nu primesti adeverinta pentru medic.Daca ai domiciliul intr-un oras si lucrezi pentru o firma din alt oras , daca esti verificat la fortele de munca din orasul de domiciliu , vei aparea ca nu realizezi venituri, desi nu e adevarat . ....
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
kyrakyra_65, utilizator
Da. Aveti dreptate.
Tanarul nu poate fi mostenitor d.p.d.v moral.
Am vrut sa rezolvam la notar, dar ne oprim la anexa 24 care trebuie emisa de primaria ultimului domiciliu al defunctului.
Repet. Pe aceasta anexa nu va fi mentionata matusa mea ca sotie supravietuitoare , pentru ca la acea primarie apare inregistrata alta sotie.
intrebarea si marea problema d.p.d.v. birocratic este:
Cu ce acte ne ducem la notar?
De unde le obtinem?
Bineinteles ma refer la documentele oficiale eliberate de primarii.

Cu stima!
Complicat ! Ar trebui duse certificate de casatorie cu cele doua sotii si certificat de deces al sotului , poate si certificatul de deces al sotiei nr 2. Lipseste un certificatul de divort , Cred ca notarul va va indruma atunci la o instanta unde cred ca se va anula a doua casatorie - asa ar fi logic . Sau pur si simplu vor face o succesiune . Cred ca se va rezolva doar in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2014
kyrakyra_65, utilizator
mirelapieptea a scris:

am discutat cu fiul celui decedat. Este de buna credinta spunand ca vine unde este nevoie sa terminam cu problema.

Unde există bună credinţa, restul e floare la ureche (dacă vrem să mai deschidem şi cartea, vorba lui themis).

Intre teorie şi practică lucrurile stau astfel:

In caz de bigamie, calitatea de sotie supravietuitoare aparţine atât soţiei din căsătoria valabilă, cât şi soţiei din a doua căsătorie (nulă pentru bigamie) dacă a fost de bună credinţă la încheirea ei (= dacă avea ori n-avea habar despre existenţa celei dintâi căsătorii)

Repet, la încheirea ei - adică are importanta ceea ce ştia ori nu ştia cea de-a doua femeie la momentul încheierii căsătoriei ei, nicidecum ceea ce o fi aflat într-o miercuri de DUPÃ duminica în care a zis da la starea civilă.

Hotărârea judecătorească de declarare a nulităţii căsătoriei produce efecte pentru viitor dacă soţia a fost de bună credinţa (= nu ştia că omul era însurat). Pentru viitor (adică de când va fi dată hotârârea şi mai încolo), înseamnă DUPÃ momentul transmiterii succesiunii soţului (iar moştenirea se transmite în clipa morţii şi nu după "enşpe" ani de la îngropăciune, când vreun moştenitor îşi aduce aminte că ar avea de dezbătut vreo succesiune).

ªi atunci, o astfel de hotarâre (în condiţiile în care e un pic cam complicat să dovedeşti reaua credinţa dintr-un anume moment în timp al unei soţii care, în prezent, e şi ea puţin cam îngropată pentru a mai putea mărturisi ceva) ...ar servi doar de înrâmat ...ca să avem la ce ne uita. Fiindcă şi cu şi fără hotărâre, cea de-a doua soţie tot ar fi chemată la moştenire, dacă a fost de buna credinţă.

Dar, vorba aceea: mulţi chemaţi, puţin aleşi.

Certitudinea din steţă = defunctul are un FIU.
Iar în materie de succesiuni, zău că nu mă interesează nici dacă mama lui era extraterestră (darămite a nu-ş câta nevastă ori a cui nevastă era). Tot ceea ce contează este calitatea de FIU al defunctului. Punct.

ªi ar mai fi o condiţie: VOINŢA celui chemat la o moştenire.
Nimeni nu este obligat să accepte o moştenire care i se cuvine.

Or, cea mai simplă variantă ar fi ca NICIUNA dintre cele două neveste să nu fi acceptat moştenirea.

Cea dintâi grăieşte încă (şi poate declara că n-a acceptat ...) , iar pentru cea de-a doua poate grăi fiul ei (spunând că nu a acceptat dat fiind că a aflat că ...).
ªi-am "salvat" astfel şi primaru' şi notaru'.

Iar fiul, în calitate de acceptant (UNIC moştenitor al tatălui său) şi cu buna credinţă despre care ni se povesteşte, ar avea chiar vreo două variante: să semneaze actul de vânzare şi rezolvă problema matuşii ... sau recunoaşte calitatea de bun propriu pentru minuscula cota din acel imobil, fiindcă nici n-are haz să cheltuie o găleată de bani pentru vreo altă rezolvare ...
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2014
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult!

Este foarte clar.
Ma voi adresa unui avocat cat mai repede sa stabilim calea de urmat cea mai rapida.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)
Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si pamanturilor? Dragoi Simona Dragoi Simona Am si eu o problema ca si multi altii si daca se poate as dori sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...parintii sotului meu sunt divortati de pe vremea cand toti ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare mostenitor minor tinaa tinaa buna ziua. va rog sa ma indrumati cum sa procedez . doresc sa accept mostenirea ce se cuvine fiului meu minor in urma decesului bunicii. precizez ca tatal ... (vezi toată discuția)