avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna si prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna si prenatal

Buna ziua,

Sunt angajata din data de 01-04-2013.Salariul brut este 800 ron respectiv 850 ron de la 01-01-2014.In luna a-12-a din anul 2013 am avut 5 zile de CO, si 5 zile in luna a-6-a din anul 2014. Sunt insarcinata si doresc sa imi iau toate zilele de concediu ramase,atat pe anul 2013 cat si pe 2014.Voi lucra pana pe 15-09-2014 cand voi intra in concediu medical prenatal (84 zile),celelalte 42 de zile obligatorii de lauzie.
Cate zile CO in total mai am de luat?
Pot intra in CO ultimile 2 saptamani (1-15 Septembrie),dupa care sa intru in medical direct?
La salariile brute date (850 ron de la 1 Ianuarie),si 621 netul (ce iau in mana) ce bani trebuie sa iau pe concediu medical prenatal (va rog un calcul exact ),si ce bani trebuie sa iau daca imi iau concediul de odihna?(patronul obisnuieste sa opreasca din salariu bani pe aceasta perioada).
La intrarea mea in concediu medical,este obligat patronul sa imi faca lichidarea la zi? sau ma va chema luna ulterioara pentru salariu astfel decalandu-se si medicalul?
Zilele de concediu de pe contractul individula de munca sunt in numar de 21/an.

Eu iau salariul pe data de 30 ale lunii. Pe 30 August iau salariul normal urmand ca pe 30 Septembrie sa iau bani pe CO (1-15) si medical (1-30)?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara,

In legatura cu ceea ce am scris data trecuta, patronul refuza sa imi plateasca acea indemnizatie de CO motivand ca va trebui sa revin in ziua de salariu sa imi iau banii care ii va calcula el.Aceasta data este 30 ale lunii.Eu intru in data de 21 ale lunii in CO.Alta problema ar' fi ca refuza sa imi de-a cele 13 zile CO pt care am facut cerere mai mult de atat mi-a zis de pe acum ca nu stie daca va putea sa imi mai de-a salariul si pe urma banii pe concediu medical (prenatal) pt ca angajeaza alt om si nu are bani.Sa fac o cerere scrisa pt acea Indemnizatie de CO cu nr de inregistrarea pentru moment ?
Mentionez ca dupa CO voi intra in medical (hernie disc) si dupa aceea in prenatal si patronul stie.Cum imi pot obtine drepturile si care sunt legile ca sa ma pot confrunta cu el?

Multumesc!
Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Codul Muncii stabileste ca orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare, care trebuie efectuat integral in fiecare an.
Astfel, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma
obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Buna ziua,

Data de salariu este 30 ale lunii.Sunt insarcinata, am intrat din data de 06-08-2014 in concediu medical ( probleme sarcina cu risc).Patroana refuza sa imi plateasca salariul pe toata luna iulie spunand ca nu are bani.M-a anuntat ca banii pe medical o sa ii iau la 2 sau 3 luni distanta ca atunci ii primeste de la casa de asigurari. Suntem in 11 -08 si doresc sa stiu cand trebuie sa iau acea restanta de salariu si banii pe acest medical care este bagat din 06-08-2014. Mai am o intrebare... Sunt niste demersuri prin care este posibila desfiintarea institutiei unde lucrez pentru multe nereguli destul de grave.In acest caz ce se va intampla cu mine? unde imi bag medicalele? de unde iau banii? am de suferit eu? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu odihna gh3gh1 gh3gh1 Un salariat are tot anul 2013 un salar de 800 lei. In anul 2014 are stabilit un salariu de 900 lei. Salariatul cere in februarie 2014, 10 zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical angelica82 angelica82 Doresc sa stiu daca patronul imi calculeaza corect concediul medical. In luna August de pe data de 01 pana pe 06 am avut concediu de odihna.De pe 07 ale lunii ... (vezi toată discuția)
Probleme calcul - concediu de odihna cristiannegru cristiannegru - salariat - institutie bugetara, personal contractual - ati precizat ca: \\"In plus, indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, ... (vezi toată discuția)