avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit pe dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit pe dividende

Buna!

Societatea A primeste dividende de la societatea B. Pe langa faptul ca B retine 16 % impozit pe profit, mai retine si 16 % impozit pe dividende. Pentru A dividendele sunt venituri neimpozabile? Daca A trebuie sa dea mai departe dividende la o persoana fizica, din nou mai retine 16 % impozit pe dividende?

Art. 20 din Codul Fiscal, mentioneaza ca sunt venituri neimpozabile daca A detine minim 10 % din capitalul social pt minim 1 an neintrerupt.

In cazul acesta nu este o tripla impozitare? Uni inerpreteaza ca art 20 se aplica si pentru A si pt B, asa ar fi ok, dar eu interpretez ca strict pt A sunt neimpozabile.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:17, 19 Iunie 2014
Presupun ca cele 2 societati sunt din Romania:

B aplica Cod fiscal si retine 16% la sursa impozit dividende: ART. 36 Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende

(1) O persoană juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/plătit unei persoane juridice române.



Pt A veniturile din dividende primite de la B sunt veniturile neimpozabile daca:

Cod fiscal ART. 20 Venituri neimpozabile

Următoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:

a) dividendele primite de la o persoană juridică română sau de la o persoană juridică străină plătitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit, situată într-un stat terţ, astfel cum acesta este definit la art. 20^1 alin. (3) lit. c), cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, dacă persoana juridică română care primeşte dividendele deţine, la persoana juridică română sau la persoana juridică străină din statul terţ, la data înregistrării acestora potrivit reglementărilor contabile, pe o perioadă neîntreruptă de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende;


Daca A are profit si il aloca la dividende, retine 16% impozit pt dividendele distribuite.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare dividende aurelia70 aurelia70 O societate are ca si actionar majoritar(90%) o alta societate.La inchiderea exercitiului financiar prima societate are profit si vrea sa plateasca dividende ... (vezi toată discuția)
Ce taxe trebuie sa plateasca o persoana juridica straina care are participatie intr-un srl romanesc? tudorcioltea tudorcioltea Persoana juridica straina este din Danemarca si va avea o participatie de 40% intr-un SRL romanesc. Domeniul de activitate este comertul online. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe dividende rat maria rat maria Buna ziua . Actionariatul unei firme infiintate in septembrie 2013 este alcatuit din doua persoane juridice cu un procentaj de 90, respectiv 10 %. Cand s-au ... (vezi toată discuția)