avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA E considerat export?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

E considerat export?

Buna ziua,
Am comandat pentru o firma inregistrata in Danemarca (EU) ceva materiale promotionale la o tipografie din Romania. Tipografia a emis factura fara TVA catre firma din Danemarca. Aceste materiale tiparite au fost folosite ca si material publicitar in Romania, deci nu au parasit teritoriul Romaniei. As vrea sa va intreb daca emiterea facturii de catre tipografie, fara TVA, este corecta sau pentru ca tipizatele nu au facut obiectul unui export clasic ei trebuia sa adauge TVA?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 19:22, 20 Iunie 2014
Potrivit prevederilor art. 10 din OMFP 2222/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:

a) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;

b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
si, dupa caz,

c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
La art.143 , alin.(2) se stipuleaza urmatoarele:

"Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele:

a) livrările intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru, cu excepţia:

1. livrărilor intracomunitare efectuate de o întreprindere mică, altele decât livrările intracomunitare de mijloace de transport noi;

2. livrărilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, conform prevederilor art. 152^2;"

Nu exista nici un document de transport din moment ce aceste pliante au fost folosite (distribuite) in Romania pentru a face publicitate firmei din Danemarca.
In acest caz livrarea de bunuri nu este scutita de TVA si trebuie sa colectati TVA la factura emisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O problema floricicatrandafir floricicatrandafir sc alfa srl cu sediul in Targoviste Romania,inregistrata in scopuri de tva in Romania conform art 153 livreaza catre ABC cu sediul in Ungaria minregistrata in ... (vezi toată discuția)
Tva - taxare inversa - export florip florip Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este diferenta intre scutirea de la plata TVA pentru o livrare de bunuri in UE (nu din cele supuse taxarii inverse in ... (vezi toată discuția)
Factura fara tva, client din italia MT1975 MT1975 Sunt administrator al unei societati care de curand exporta marfa in Italia. Societatea este inregistrata in R.O.I., clientul comunica cod valid de tva. Pot ... (vezi toată discuția)