avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... C.M.cu 2 ore
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

C.M.cu 2 ore

Buna ziua! O cunostinta, cu o vechime in munca de 25 de ani, la care contributia pt. pensie a fost la salariu mediu pe economie,acum nu mai are loc de munca,insa i s-a propus un c.m. cu 2 ore,pt. un salariu minim .Va rog, vrea sa stie daca aceasta cotizatie minima ii va afecta la un moment dat calculul pensiei? Care sunt avantajele si dezavantajele unui C.M. cu 2 ore tinand cont ca ea are varsta de 51 de ani!
MULTUMIM!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:55, 22 Iunie 2014
1. Conform Codului muncii un salariat cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial (2 ore pe zi) se bucura de aceleasi drepturi ca un salariat cu CIM cu timp normal (8 ore pe zi).

2. - Stagiul de cotizare la pensie va fi acelasi ca si la 8 ore pe zi.
- Punctajul la pensie nu se calculeaza in functie de numarul de ore lucrate zilnic ci in functie de venitul pentru care s-a platit contributia pentru pensie.
- Dezavantajul este ca ar avea un salariu mai mic decat la 8 ore pe zi si deci si un punctaj la pensie mai mic pe aceasta perioada.
- Dar poate avea si un salariu mai mare decat al unei persoane care lucreaza cu 8 ore pe zi si atunci si punctajul pentru pensie va fi mai mare.
Acest C.M.o va ajuta ca si vechime in munca?Care sunt stagiile de cotizare(minim si maxim)?

Deci,venitul fiind unul minim si punctajul va fi mai mic,dar o sa o ajute cumva la vechimea in munca?

Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. C.i.m. cu timp partial o va ajuta la cumularea stagiului de cotizare pentru pensie.
Potrivit art.106 alin.1C.mun., salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Astfel, timpul parţial al contractului de muncă nu influenţează stagiul de cotizare la sistemul public de pensii. Prin umare, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de muncă cu durată integrală.

2. Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede:
art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipată parțială Victor vacaru Victor vacaru Am 34 ani si 5 luni de contributiI platite,9 ani gr II si 61 ani varsta.pot cere pensionarrea anticipata partiala Multumesc (vezi toată discuția)
Pensie anticipata in 2011 veronicam veronicam La ce varsta se poate iesii la pensie in 2011, pensi a anticipata este valabila in 2011 ? legea 118/2010 este pana la 31.12.2010 ! (vezi toată discuția)
Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)