avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren fara succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren fara succesiune

As dori sa ma lamuriti intr-o anumita problema. Impreuna cu sotul meu dorim sa cumparam un mic teren in mediul rural. Numai ca, mostenitorii terenului nu au dezbatut inca succesiunea din cauza faptului ca nu au bani. Cu toate acestea ei doresc sa il vanda si as dori sa stiu daca s-ar putea realiza acest lucru la notar doar pe baza semnaturilor tuturor celor care ar mosteni de drept acest teren, fara ca ei sa mai dezbata mostenirea. Daca acest lucru ar putea fi posibil, noi am avea drepturi depline asupra terenului?
Va multumesc.
Poate, dar in acest caz beneficiarul promisiunii de vanzare poate cere si obtine anularea contractului de vanzare catre celalta persoana, deoarece ambele parti au fost de rea-credinta si au cautat sa ii fraudeze interesele. Buna credinta in materie imobiliara se apreciaza prin raportare la continutul cartii funciare, tocmai de aceea notarea unei situatii cum e cea de mai sus face ca buna credinta a cumparatorului sa dispara.
Eu nu cred ca suntem intr o materie unde se pune problema bunei credinte.

Este vorba despre un simplu antecontract. Pe de o parte un antecontract, pe de alta o vanzare cumparare. Tu ai antecontract, eu vanzare. Care ia terenul? Eu. pentru ca la mine este vorba despre o instrainare, iar la tine e vorba despre o obligatie de a face ceva...

Vanzarea lucrului altuia nu se pune in acest caz pentru a vedea buna sau reaua credinta.

Daca tu ai antecontract si cel care ti a promis ca ti va vinde nu se tine de obligatie, atunci vedem ce scrie in antecontract cu privire la daune. Sau daca bunul inca se mai gaseste la promitentul vanzator: soliciti ronuntarea une hotarari care sa tina loc de act autentic, sa tina loc de vanzare, soliciti practic executarea in natura a contractului antecontract de v c.
Ba suntem, pentru ca in situatia in care contractul de vanzare-cumparare se incheie in ciuda faptului ca promisiunea e notata deja in CF, atunci beneficiarul promisiunii poate cere anularea contractului incheiat si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract intre el si promitentul-vanzator. N-am spus ca celalalt cumparator nu devine proprietar sau ca ar fi vreo dilema in "conflictul" dintre antecontract si contract. Ideea era doar ca in cazul discutat beneficiarul putea sa provoace lucrurile in asa fel incat bunul sa reintre in patrimoniul promitentului vanzator.
Si care ar fi temeiul anularii contractului de vanzare cumparare? Poate imi dati si niste indicatii din literatura juridica? Sa nu mi spuneti ca din Dan Chirica aveti ideea asta? Caci daca este asa...ar mai trebui facute oamenilor care intreaba si niste precizari cu privire la cat de bune sunt teoriile autorului respectiv. Nu?
Eu am vazut ideea asta la toti autorii, fara exceptie. fraus omnia corrumpit, nu?
Cred ca motivul ar fi cauza ilicita.

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare vickm vickm Este obligatoriu sa merg la notar pt autentificarea unui antecontract de vanzare-cumparare? Daca nu este obligatoriu care ar fi avantajele? Ce taxe se ... (vezi toată discuția)