avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neconstitutionalitatea informarii cu privire la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neconstitutionalitatea informarii cu privire la avantajele medierii. Solicitarea instantei de a se face dovada informarii cu privire la avantajele medierii.Efectele deciziei CCR in timp.

Buna seara,

La data de 25 iunie 2014 s-a publicat decizia nr. 266 din 7 mai 2014 pronuntata de Curtea Constitutionala, decizie prin care s-a constatat ca prevederile art. 2 alin. (1) si (12) din Legea nr. 192 / 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale.

Intr-o speta concreta, instanta a cerut dovada cu privire la avantajele informarii conform prevederilor legale declarate ca neconstitutionale la data de 20 mai 2014.
Intre timp, in cele 10 zile puse in vedere de instanta pentru a se face dovada ceruta de aceasta s-a publicat decizia in monitorul oficial ( in M. Of. nr. 464 din 25 iunie 2014 ).

Ce parere aveti, instanta va mai anula sau nu actiunea daca partea nu se va mai conforma cerintei instantei?

Parerea mea este ca, instanta in mod normal, daca va respecta Constitutia Romaniei este imposibil sa mai isi ia in seama propria solicitare.
Insasi presedintele Romaniei este obligat sa respecte Constitutia Romaniei, as mai preciza...

Situatia poate prezenta interes pentru toate cazurile aflate in aceasta situatie, si anume, pentru toate actiunile depuse dupa momentul constatarii ca fiind neconstitutionale a prevederilor legale sus mentionate.

Nu am auzit vreodata ca o instanta din Romania sa incalce prevederile constitutionale...atunci cand exista o decizie a Curtii Constitutionale...
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 04:35, 27 Iunie 2014
Bineinteles ca dupa data de 25 mai 2014, data publicarii Deciziei nr. 266 in Monitorul Oficial, nicio instanta din Romania nu va incalca prevederile constitutionale, atunci cand exista o decizie a Curtii Constitutionale.
Pentru perioada de pana la 25 mai 2014, ar fi de intrebat avocatii pârâţilor ce au de spus cu privire la exceptia de inadmisibilitate a cererii de chemare in judecata pentru nedepunerea la dosarul cauzei a certificatului sau procesului verbal ce face dovada participarii la sedinta de informare, unde reclamntul era obligat prin lege al depune odata cu cererea de chemare in judecata.
In speta, perioada este exact din 20 iunie 2014 atunci cand instanta asa a considerat si sa zicem 27 iunie 2014 cand instanta va fi anuntata ca nu va avea ceea ce a solicitat.

Adica este exact o perioada de timp in care instanta a solicitat ceva si apoi s-a publicat decizia Curtii Constitutionale...
dupa cum legea civila nu retroactiveaza in timp, reclamantul ar putea sa nu mai depuna acea dovada a informarii, dar dupa cum a fost introdusa cererea de chemarein judecata , obligativitatea exista deja, eu consider ca ar trebui sa se conformeze comunicarii si sa faca dovada informarii.
Desi efectele exceptiei de neconstitutionalitate se produc pentru viitor o prevedere legala neconstitutionala nu poate fi respectata de instanta in mod normal.
Nu cunosc niciun caz in care o instanta sa aplice o dispozitie legala neconstitutionala chiar fara sa fie publicata in monitorul oficial.
Chiar as fi curios sa vad care este acea instanta...

Dar, in speta, e alta situatie si nu vreau sa discut despre aplicarea unei legi neconstitutionale care sa fie respectata de o instanta indiferent de momentul in care se produc efectele juridice...
Este o discutie pe care am lamurit-o cand am trimis la mediere prin instanta ( cam cu japca, e adevarat) in alt caz unde se incalcase dreptul la informare, dar dupa exceptie...
Si medierea a reusit...

In aceasta speta medierea nu are nico sansa de reusita...

In fine...referitor la perioada de timp in speta noastra, putem observa ca in decursul celor 10 zile s-a schimbat ceva fundamental.Adica ceea ce era nu mai exista...in mod cert, indubitabil, indiscutabil...si nu se mai poate aplica...oricat s-ar stradui instanta...

Avem o prevedere din lege care este ca si cum ar fi abrogata...
Deci, ne putem intreba cum ar putea instanta sa aplice o lege abrogata...

Ca...de fapt se poate discuta despre suspendare...este tot la fel deoarece nu se aplica...

Si atunci sa admitem ca instanta ar tine tare de tot de aceasta chestiune, ce ar face?
Ar suspenda termenul de cateva zile ramas in speta sau ce?
Adica ar astepta si ar suspenda 45 de zile?
As zice ca nu...chiar daca este un litigiu de dreptul familiei unde dreptul nu prea are treaba de fel...

De aceea sunt curios daca exista instanta in Romania sau in alt stat european care sa aplice o dispozitie legala neconstitutionala...
Eu personal nu am auzit de asa ceva...

Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
din cate am observat cu totii, incepand cu data de 07 mai 2014, instantele nu mai trimit partile la mediator, doar pe ici colo se mai intampla. Din punc de vedere procedural imi mentin punctul de vedere avut anterior privitor la data depunerii cererii de judecata .
Bineinteles ca nu se va mai cere, intelegem asta cu totii, cum nu s-a mai cerut nici dupa 7 mai, data pronuntarii deciziei Curtii.

Alte discuții în legătură

Granituire, revendicare si ridicare de constructie -medierea obligatorie? alex-B alex-B Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca mai este obligatorie sedinta de informare cu mediator pt granituire, revendicare si ridicare de constructie (gard cu ... (vezi toată discuția)
Mai exista vreo cale de atac? DenisRif DenisRif La Multi ani si un an nou pin de realizari tuturor! In urma cu un an de zile am facut o contestatie la executare care mi-a fost anulata pe motivul ca nu as ... (vezi toată discuția)
Inundare tavan baie in apartament din cauza vecinului de deasupra voicudamian voicudamian In 16.06 am sesizat pe Presed.Asoc.Proprietari ref.la inundarea unei portiun a tavanului din apart.unde locuiesc (la et.12) . Proprietarul de deasupra mea ... (vezi toată discuția)