avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reluarea activitatii dupa concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reluarea activitatii dupa concediul de maternitate

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri legate de contractul de munca, dupa terminarea concediului de maternitate. Am optat pentru 1 an de concediu de maternitate, iar acum, in iulie, ar trebui sa revin la locul de munca. Contractul meu, cu societatea la care lucrez, este pe perioada nedeterminata. Eu doream sa ma intorc cu program de 6 ore, cu salariu intreg, pana implineste copilul 2 ani, asa cum prevede legislatia.
Doar ca angajatorul imi spune ca nu poate sa-mi ofere decat part-time, 3 sau 4 ore, timp de 6 luni, cat nu au voie sa ma concedieze, si contractul sa fie pe perioada determinata. Si dupa aceea mi-au spus ca vedem ce o sa se mai intample ...

1. Legal are dreptul sa faca acest lucru, exista vreo prevedere prin care el sa demonstreze ca nu mai are locuri disponibile decat part-time? Daca refuz il pot obliga sa imi pastreze contractul pe perioada nedeterminata si cu prevederile legale incluse (nr ore, salariu intreg)? El este obligat sa-mi pastreze contractul pe nedeterminat daca eu asta vreau?

2. Daca ma hotarasc sa ma intorc in primele 2 luni part time, pot dupa aceea sa optez pentru 6 h de munca, cum prevede legislatia, pana implineste copilul 2 ani? Angajatorul poate sa ma concedieze in primele 6 luni daca am contract pe perioada determinata?

3. In cazul in care contractul este pe perioada determinata si raman din nou insarcinata in perioada in care am inca contract cu ei, angajatorul este obligat sa-mi prelungeasca contractul pana la nastere? Sau dupa ce se incheie perioada contractuala eu pot ramane fara job?

Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:36, 2 Iulie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

4. Angajatorul nu are nicio obligatie de a prelungi durata c.i.m., indiferent daca sunteti sau nu insarcinata sau in concediu medical.

5. Nu exista niciun text de lege care sa prevada acel program invocat de dvs.
Legea se refera numai pana la implinirea varstei de 1 an de catre copil , nu pana la implinirea varstei de 2 ani.

Art. 17 din OUG 96/2003:
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
..............

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din cic ioanaApostol ioanaApostol Buna ziua, conform legii, angajatorul poate refuza intoarcerea mea din cic la program de 6 ore daca cer acest lucru? Mentionez ca am ales cic pana la 1 an ... (vezi toată discuția)
Revenire dupa concediul de maternitate gabiperpelea gabiperpelea am fost angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma unde sunt si in prezent . dupa cateva luni aflu k locul ocupat de mine a fost eliberat pentru ... (vezi toată discuția)
Restructurare dupa ccc desi sunt insarcinata Andreea_Hulea Andreea_Hulea Buna ziua! Dupa ce am intrat in ccc pentru 2 ani cu primul copil, sefa mea a angajat pe perioada determinata pe altcineva pe postul meu. Intre timp eu am ... (vezi toată discuția)