avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... revenire din cic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

revenire din cic

Buna ziua,
conform legii, angajatorul poate refuza intoarcerea mea din cic la program de 6 ore daca cer acest lucru?
Mentionez ca am ales cic pana la 1 an iar copilul meu are acum 4 luni si doresc sa revin la locul de munca.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 10 Martie 2015
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

2. OUG 96/2003
Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

3. In speta, revenirea la locul de munca din CCC se face in aceleasi conditii pe care le-ati avut inainte de intrarea in CCC , urmand apoi sa fie aplicabile prevederile OUG 96/2003.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluarea activitatii dupa concediul de maternitate Laura271983 Laura271983 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri legate de contractul de munca, dupa terminarea concediului de maternitate. Am optat pentru 1 an de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil - drepturile mamei si ale tatalui vapopescu73 vapopescu73 În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate, aceasta mai poate solicita o reducere de două ore a ... (vezi toată discuția)
Mama fara indemnizatie- ce drepturi am pussycat85 pussycat85 Buna, daca sunt mama fara indemnizatie de CCC, am dreptul la concediu pre si postnatal, cele 126 de zile ? iar la intoarcerea din postnatal, am dreptul sa cer ... (vezi toată discuția)