avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Adeverinta pentru sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Adeverinta pentru sanatate

Buna ziua, daca in perioada martie si iulie 2012 am lucrat pe contract de zilier, fiind elev cu varsta de 19 ani, iar in prezent sunt studenta in continuare, de ce ANAF-ul nu-mi elibereaza adeverinta pentru CASS motivand faptul ca trebuie sa platesc taxa raportata la salariul minin pe economie din 2012 pe un an fiscal intreg, in cazul in care eu dintr-un an nu am lucrat decat 2 luni de zile. Atata timp cat eu am lucrat ca elev 2 luni, de ce sunt obligata sa platesc un an intreg pentru asigurarea de sanatate? Ce sa fac? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 08:59, 3 Iulie 2014
Buna ziua,
Formulati cererea in scris si solicitati raspuns scris.
Daca raspunsul nu va multumeste va puteti adresa instantei in contencios administrativ.
Potrivit prevederilor art.8 din Legea nr.52/2011, lege speciala in raport cu Codul fiscal, activitatea desfasurata de zilier nu-i confera acestuia calitatea de asigurat sistemul de sanatate, iar pentru veniturile realizate nu se datoreaza contributii sociale de sanatate obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.
Multumesc frumos. Nu vi se pare abuziva aceasta lege ? Puteti sa-mi spuneti despre ce lege este vorba de ma obliga sa platesc asigurarea catre ANAF?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Stefana1293, utilizator
Sunt considerate persoane asigurate fără plata contribuţiei la sanatate toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă.

Din codul fiscal:
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri:
Persoanele care nu realizează venituri, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară.
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru această categorie de persoane fizice, se efectuează lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
Stefana1293 a scris:

Multumesc frumos. Nu vi se pare abuziva aceasta lege ? Puteti sa-mi spuneti despre ce lege este vorba de ma obliga sa platesc asigurarea catre ANAF?


Daca ati lucrat ca zilier nu vi se retine C.A.S.S. Trebuie sa platiti pentru ca ati obtinut venituri si, oricat de mici ar fi acestea, C.A.S.S. trebuie sa fie platite la nivelul salariului minim pe economie, anualizat.

De exemplu, daca am lucrat ca zilier si am castigat 100 lei intr-o luna, dintr-un an, trebuie sa platesc C.A.S.S. pentru tot anul la nivelul salariului minim pe economie. Adica, daca socotim pentru 2014, 850 x 6 x 0,055 + 900 x 6 x 0,055 = 578 lei.

Alte discuții în legătură

Cum platesc c.a.s.s.cu venituri numai din tranzactiile cu actiuni pe bursa forumistul forumistul Sunt o persoana fara ocupatie si am inceput sa tranzactionez actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti. In aceasta luna am facut cateva vanzari de actiuni, in urma ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor de sanatate la persoanele fara venit mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca a fost aprobata legea platii de asigurare pt persoanele fara venit, iar daca se plateste va rog sa-mi spune-ti daca se ... (vezi toată discuția)
Contributii intreprindere individuala camellia_camy camellia_camy Buna ziua ! Sunt PF inregistrata la finante ca agent asigurari cu retinere la sursa.As dori sa infiintez o intreprindere individua dar nu stiu ce contributii ... (vezi toată discuția)