avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuiesc in SUA si vreau sa fac renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuiesc in SUA si vreau sa fac renuntare la succesiune

buna ziua

Am dubla cetatenie si locuiesc in SUA. Tatal meu a decedat in 1994 si s-a dezbatut succesiunea pe legea de atunci la notariat de stat. In 1991 era decedat bunicul (tatal tatalui) si acum in 2014 se face dezbaterea succesiunii acestuia.

Eu nu sunt interesat si la solicitarea rudelor am facut urmatoarele :

1.Declaratie pe Propria Raspundere ca stiu ca tatal meu nu a initiat in timpul vietii o procedura succesorala legat de decesul bunicului.
Acesata declaratie am dat-o in engleza si am notarizat-o apoi apostilat-o in SUA apoi in Romania am tradus-o la traducatorul autorizat al notariatului respectiv. Notariatul nu o ia in considerare pentru ca nu este in limba romana si notarii din SUA nu au atata autoritate ca si cei romani.

2.Declaratie autentica de renuntare la succesiunea dupa bunic in limba roamna la ambasada Romaniei din SUA, care a fost inscrisa si in Registrul National INFONOTE. Notariatul nu o ia in considerare pentru ca nu am calitate eu fiind nepot ci tatal meu avea calitate de fiu.

Am incercat sa obtin o rezolvare fara a ma deplasa in Romania, dar notariatul respectiv zice ca nu am nici o alta solutie legala decat prezenta personal la orice notariat roamnesc.

M-am adresat si celuilat notar din zona unde a decedat bunicul (doar 2 notari sunt in acea zona) si a zis ca daca m-a respins celalalt nici el nu ma rezolva.

Ce pot sa fac ? nu pot sa ma prezint in Romania si nici nu renteaza sa platesc avionul si restul doar sa dau o renuntare... dar nu vreau sa-mi blochez rudele...

Exista posibilitatea sa obtin in Judecata obligarea notarului sa tina cont de unul din actele mele de renuntare ? sau alt tip de actiune ?

multumesc anticipat pentru orice sfat
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:16, 7 Iulie 2014
Pentru ce sa deschida proces daca a renuntat la mostenire?
~ Conținut șters la cerere ~
VZI a scris:


Tatal meu a decedat in 1994 si s-a dezbatut succesiunea pe legea de atunci la notariat de stat. In 1991 era decedat bunicul (tatal tatalui) si acum in 2014 se face dezbaterea succesiunii acestuia.

Eu nu sunt interesat ...


Cine este mostenitor al tatalui dvs. conform certificatului de mostenitor emis dupa decesul acestuia in 1994? Presupun ca dvs. (ori SI dvs. alaturi de ...).

Daca raspunsul este afirmativ (daca dvs. NU ati renuntat la mostenirea tatalui dvs) atunci va rog sa observati urmatoarele:

Bunicul dvs. era deja decedat (1991) la data decesului tatalui dvs.(1994), iar mostenirea se transmite in clipa mortii celui despre a carui mostenire este vorba, nicidecum la o data ulterioara, data la care vreunul dintre mostenitori initiaza procedura de dezbatere a succesiunii.

Succesiunile se deschid prin moarte. Mostenitorii pot sa dezbata (a dezbate = a vorbi despre ...ceea ce moartea a deschis mai demult) imediat, mai tarziu sau oricand isi aduc ei aminte (dar efectele sunt retroactive).

Daca tatal dvs. NU a renuntat la mostenirea tatalui sau (bunicul dvs), ci dimporiva a stapanit bunuri succesorale, a platit impozite si altele asemenea (adica a acceptat mostenirea tatalui sau) atunci nu va ajuta niciuna din declaratiile pe care le-ati intocmit, fiindca in 1994 tatal dvs. AVEA DEJA in patrimoniul sau atat bunurile achizitionate de dansul cat si cele pe care le mostenise de la tatal sau (bunicul dvs.) chiar daca nu intiase vreo procedura de dezbatere.

In clipa decesului tatalui dvs., mostenirea acestuia s-a transmis mostenitorilor lui (adica la dvs. ori inclusiv la dvs. daca presupunerea mea este corecta) cu TOT ceea ce continea ea, inclusiv bunurile (cota parte din...) pe care tatal dvs. le mostenise de la tatal sau.

Si NU este posibila renuntarea in parte. (nu este posibila varianta: sunt mostenitor al tatalui meu, dar mai putin bunurile x, y, z, pe care le avea de nu stiu unde ori le avea de la bunicul).

Daca presupunerea din care am plecat este corecta, atunci va trebui sa mandatati pe cineva (sa dati cuiva o procura) sa participe in numele dvs. la dezbaterea succesiunii dupa bunicul.

Daca nu sunteti interesat de acele bunuri le puteti vinde, dona, puteti face un partaj cu ceilalti mostenitori ai bunicului etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
romascanu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
Initiatorul din SUA nu poate renunta la mostenirea dupa bunicul sau, pentru ca nu ... are nici o legatura ca acea mostenire. De altfel notarul i-a si spus asta, dupa cum reiese din mesajul initial.
Aici ar fi fost buna renuntarea tatalui initiatorului, insa acest lucru nu mai este posibil.
Prezumtia este ca tatal initiatorului a fost acceptant al mostenirii bunicului, si ceea ce a mostenit a intrat in patrimoniul sau in 91 si s-a dat mai departe in 94.
Aceasta prezumtie de acceptare poate fi rasturnata daca ceilalti mostenitori ai bunicului deschid actiune de partaj in instanta, si arata ca tatal defunct nu a facut, in termen legal de 1 an de la decesul bunicului, nici un act de acceptare. Insa acest proces este greu de purtat.
Mai simplu este sa zicem ca tatal a acceptat mostenirea dupa bunic, iar initiatorul sa faca asa cum a zis Romascanu - sa imputerniceasca pe cineva din Romania sa mearga la notar in locul sau. Acel cineva poate fi chiar si una dintre rudele co-mostenitoare, un prieten, o cunostinta, ori un avocat (pe care sa-l plateasca beneficarii mostenirii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in ro si domiciliu in sua Dana012 Dana012 Eu locuiesc in Hawaii si as vrea sa-i trimit surorii mele in Romania o declaratie notarizata (va fi in engleza) cum ca renunt la mostenirea de la tatal nostru. ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii dragosandronic dragosandronic Buna ziua, In anul 1993 bunicul meu a decedat, ramanand ca mostenitori ai sai bunica mea, si cei doi fii ai lor, tatal meu si fratele lui. La dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Succesiune -drept nepot imperia imperia Bunicul meu e decedat de 2 ani. Bunica este in viata, insa imobilul era pe numele bunicului. Singurul copil al lor este si el decedat. Eu nu stiu cum ... (vezi toată discuția)