avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren intravilan cu cadastru si intabulare, in care a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren intravilan cu cadastru si intabulare, in care a 'intrat' un vecin construind un gard

Am demarat procedura de vânzare a unui teren intravilan, având cadastrul si intabularea facute. S-a perfectat precontractul si am luat un avans de la cumparator. Cadastrul a fost facut in 2004, fara coordonate stereo. I-am dat o procura cumparatorului pentru cadastrarea de tip nou. In momentul in care cadastristul a verificat coordonatele stereo, a constat ca terenul era deplasat cu aproape 3m spre stanga, deoarece vecinul din dreapta s-a 'intins' pe distanta corespunzatoare din terenul meu. Vecinul a recunoscut verbal acest lucru, dar a spus ca el nu darâma gardul decât cu sentinta judecatoreasca. Mentionez (nu stiu daca are importanta) ca vecinul nu este proprietar pe terenul sau, ci a concesionat acest teren de la primarie. V-as ruga sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari : 1. Mai exista si alte cai de atac, pâna la actionarea in judecata ? (Ma refer la o reclamatie la primarie sau ceva asemanator) 2. Cam cât ar putea dura un astfel de proces, cu eventuale recursuri cu tot ? si 3. In aceste conditii, cumparatorul este acum indreptatit sa ceara anularea tranzactiei de vânzare a terenului, pe motiv ca este teren in litigiu (cata vreme nu exista inca vreun proces si eu nu am avut cunostinta de actiunea vecinului) ? Va multumesc si astept cu interes raspunsul dv.
Ultima modificare: Duminică, 6 Iulie 2014
Miki I, utilizator
Cel mai recent răspuns: MariaBalasa , utilizator 12:32, 25 Iulie 2014
Fapta de ocupare abuziva de terenuri, si tulburarea de posesie, sunt infractiuni pedepside de legea penala.
Va recomand ca sa cereti cadastristului care a consttat ceea ce ati precizat sa va dea si un document cae sa sustina situatia de fapt existenta pe teren, apoi comparata cu cea de drept sa concepeti o sesizare penala direct la parchetul juudetean de pe raza dvs. de competenta, prin care sa cereti pedepsirea vinovatului si recuoperarea pagubelor materiale si morale cauzate de autor.
In prealabil este bine sa faceti o cerere de medeiere la un mediator cu experienta sa vedeti daca faptasul persista in fapta sa.
Daca nu va descurcati singur , apelati la un jurist sa va ajyute si sa va reprezinte.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Deocamdata s-a facut o reclamatie la primarie si asteptam expertiza lor cadastrala. Daca nu ne intelegem in urma expertizei, vom apela la un mediator. I-am precizat vecinului ca nu am vreo alta pretentie decât sa respectam expertiza, de ambele parti. Dar daca vecinul persista si se va ajunge la instanta, doar atunci, cumparatorul se va retrage din tranzactie, fara sa-mi ceara penalizari. In aceasta situatie ii voi cere si daune in instanta vecinului, atat pentru anii in care a ocupat terenul in mod abuziv (fiindca si asta s-a intamplat, nu doar ca l-a 'translatat') cat si pentru nerealizarea tranzactiei de vânzare. Sper insa, sa nu ajungem acolo, fiindca avem de pierdut cu totii. Va multumesc inca o data.
Pun si eu o intrebare : de ce nu se poate ca proprietarul de drept sa mature ( sa dea jos) pur si simplu gardul? Mi se pare mie sau legea este in favoarea vinovatului ( vinovatie de domeniul evidentei) ? Cum se poate asa?
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
MariaBalasa, utilizator
Deoarece vecinul poate face plângere penala la politie pentru distrugere (gardul ii apartine). M-am interesat in primul rând in acest sens. Fara hotarâre judecatoreasca nu se poate face asa ceva.
Asta- i culmea! Deci daca vine cineva cunoscut la mine in gradina si pune in mijloc un gard c- asa vrea el eu nu ma pot atinge de gardul acela fiindcă nu sunt proprietarul lui? Scrie pe gard cine e proprietarul? Cum se identifica in acest caz proprietarul? Taare interesante sunt legile astea ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseala coordonate cadastru mateicostinel mateicostinel Buna ziua. Vecina a facut cadastru inaintea mea, pana aici totul ok.La un an dupa cadastrul ei eu am facut cadastru masurand din granita in granita( gard in ... (vezi toată discuția)
Diferente mari cadastru - stereo 70 vs coordonate locale teren branesti ilfov. stanescu2 stanescu2 Buna ziua. Am un teren din 2003 cumparat in Branesti Ilfov. La data respectiva terenul avea cadastru in coordonate locale. Tot atunci am primit o autorizatie ... (vezi toată discuția)
Coordonatele stereo ale unui teren, conform actului cadastral, nu sunt recunoscute la delimitarea "cu ruleta a unui teren cumparat Dragnea Ioan Dragnea Ioan Am cumparat un teren, cu acte cadastrale in regula, cu coordonate stereo insa la punerea in posesie vanzatorul a facut o delimitare cu ruleta luand un ... (vezi toată discuția)