avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Administrator societate comerciala (microintreprindere)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Administrator societate comerciala (microintreprindere)

Pentru functia de administrator asociatul unui SRL trebuie sa aibe studii economice in cazul in care se angajeaza pe aceasta functie cu carte de munca sau sunt suficiente studii superioare nu neaparat economice?????

si cum pot afla sau unde scrie ce profil trebuie sa aibe studiile absolvite pentru fiecare meserie? Am cautat in clasificarea ocupatiilor, dar am gasit doar "studii superioare" nu si profilul, poate nu am stiut unde sa ma uit, este vorba si despre alte meserii nu doar despre ceea ce am intrebat eu. De pilda programatorul are studii superioare, dar banuiesc eu ca este obligatoriu sa aibe profil informatica si nu pedagogie de exemplu...

In al doilea rand, daca administratorul ar trebui sa aibe studii economice ar insemna ca doar absolventii unor facultati cu profil economic si-ar deschide SRL-uri, pentru ca majoritatea celor care sunt unici asociati sau asociati indeplinesc si functia de administrator la propria lor firma. Nu cred ca toti au terminat facultati de profil si nici nu cred ca si-au angajat ca administrator un economist. :sorry:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 13 Mai 2009
1. Motivatia dvs. din ultimul paragraf este pertinenta. Legea nu prevede conditii de studii pentru un administrator de societate comerciala. Dar un patron de firma nu are interesul sa numeasca administrator un om bine pregatit, indiferent de specialitate?
2. Numai la societatile cu capital de stat si cele bugetare sunt conditii de studii pentru diferite posturi, date prin legi specifice si prin statutul lor de functionare.
3. La SC cu capital privat (ex: SRL), raspunderea pentru angajarea unui specialist este a patronului. Daca el considera ca o anumita persoana este apta pentru un post o poate angaja chiar daca nu are studii de specialitate. Fac exceptie de la aceasta posturile care nu pot fi ocupate decat de specialisti (ingineri industrie alimentara, constructor de avioane si multe altele).
4. Aprobarea infiintarii unor societati cu capital privat se da numai daca printre angajatii sai se afla specialisti in domeniul care face obiectul de activitate al firmei respective.
5. COR are un caracter de orientare. Nu este obligatoriu decat ca in CIM sa se inscrie o functie existenta in COR.
Printre ocupatiile noi introduse prin Ordinul comun al Ministerului Muncii si al Institutului National de Statistica nr. 170/179 din 2008 pentru completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania este si cea de administrator societate comerciala.
In ceea ce priveste nivelul de studii, potrivit Instructiunilor din Clasificarea ocupatiilor din Romania, codul 241939 al functiei de administrator societate comerciala indica ca pentru ocuparea acestuia sunt necesare studii superioare.
=D>Multumesc foarte mult pentru promptitudinea raspunsurilor, este vorba despre studii superiore pur si simplu sau studii superioare de profil economic??? Daca infiintez o societate comerciala si vreau sa ma angajez ca si administrator cu carte de munca sa zicem, voi primi avizul de a profesa in conditiile in care studiile mele nu au profil economic, ci uman, de pilda...?

Acest lucru este foarte important, deoarece angajarea unui specialist in economie nu m-ar avantaja ca investitie pentru inceput... si o alta intrebare: de unde stiu ca dupa ce infiintez acest SRL nu voi primi avizul sau ca-l voi primi? In ce lege sau reglementare scrie mai curand ca am acest drept??? sau ca nu il am?? Cu riscul de a ma repeta, sunt necesare doar studii superioare sau studii superioare economice si unde scrie???

Multumesc inca o data.
Sunt necesare doar studii superioare (nu conteaza in ce domeniu) :)
freeelis a scris:

In ceea ce priveste nivelul de studii, potrivit Instructiunilor din Clasificarea ocupatiilor din Romania, codul 241939 al functiei de administrator societate comerciala indica ca pentru ocuparea acestuia sunt necesare studii superioare.


As dori, daca se poate, sa puneti aici cu copy-paste acea indicatie sau acele indicatii din a caror coroborare ar trebui sa rezulte necesitatea studiilor superioare pentru admin soc com.
Eu nu gasesc asa ceva in versiunea consolidata/actualizata a COR-ului din programul legislativ cu care lucrez, fiind posibile urm. variante:
- nu exista
- nu caut eu cum trebuie
- versiunea consolidata este eronata (si nu m-a presat nici o urgenta sa ma apuc de ...pus cap la cap toate ordinele care au modificat COR. Mai mult, eu consider ca necesitatea unor studii nu poate fi cautata in/nu poate sa rezulte din ...parantezele din COR, ci din acele dispozitii legale speciale care reglementeaza anumite profesii/ocupatii. Bunoara nu ma uit in COR ca sa aflu daca avocatul are nevoie de studii superioare, ci in legea de organizare a acestei profesii, de unde aflu ca ele sunt necesare chiar daca in COR au uitat sa le scrie in paranteza.)

Alte discuții în legătură

Administrator sau nu? adina23 adina23 buna ziua, conform noului cor, am inteles ca sa fii administrator trebuie sa ai studii superioare finalizate. Vreau sa imi deschid un srl cu asociat unic, eu, ... (vezi toată discuția)
Salarizare RACF RACF daca administratorul este salariat dar nu are studii superioare sunt oligata sa il incadrez pe functia de administrator si sa -i dau un anumit salariu? (vezi toată discuția)
Grupa majora 1 din cor Alice_Georgiana Alice_Georgiana Buna seara. Ma intereseaza ce fel de studii sunt necesare pentru grupa majora 1 din COR. In Normele metodologice nu se specifica studiile, este trecuta o ... (vezi toată discuția)