Am lucrat la o firma o perioada de timp cu contractul de munca neinregistrat. Pe toata aceasta perioada am fost asigurat ca acel contract de munca a fost inregistrat, inclusiv printr-o adeverinta de venit. Mai mult decat atat, am aflat ca de fapt acel contract de munca nu a fost inregistrat in urma unui accident de munca din spital.
Nedumerirea mea este urmatoarea: carei competente materiale ar reveni acest caz:
a) procurorului/penal - savarsirea infractiunii de fals, inselaciune si nerespectarea normelor SSM, cat si a altor infractiuni (evaziune fiscala si spalare de bani, etc.);
b) litigiu de munca/tribunal.
Corect, este contravenție, dar ținerea în eroare a angajatului cu mențiunea că acel c.i.m. este înregistrat, este înșelăciune, mai ales faptul că și la mediator a declarat că „nu ne aflăm în conflict cu numitul (...) întrucât c.i.m. este înregistrat la i.t.m.” - fals în declarații.
Greșesc eu „hermeneutica” codului penal sau ... ?
Nici în ziua de astăzi nu a fost înregistrat c.i.m., mai mult decât atât, la poliție a declarat că aș fi lucrat doar 6 săptămâni, deși în a XI-a săptămână mi-a eliberat adeverință de venit pentru credit de nevoi personale...