avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... VATAMARE CORPORALA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

VATAMARE CORPORALA

buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel tip a fost la spital si a beneficiat de ingrijiri medica. am inteles ca are dantura pusa in sarma. si ca are certificat medico_legat de 15 zile. eu fiind la prima abatere( nu am avut niciodata probleme de genul sau cu politia) acest tanar a facut plangere la politie. va rog din suflet sa ma informati si pe mine . ce pot sa patesc? care ar fi pedeapsa?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Cel mai recent răspuns: aladin1986 , utilizator 10:04, 17 Iulie 2014
ART. 193 c.p.
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Daca se incadreaza la aceasta infractiune, prin retragerea plangerii se inlatura raspunderea penala si dosarul se claseaza in faza de urmarire penala sau in faza de judecata, inceteaza procesul penal.
Domnul mediator, care este un bun cunoscator al stiintelor penale, probabil nu a sesizat ca nu este vorba despre o infractiune pentru care este incidenta impacarea, de altfel, trebuie retinut ca retragerea plângerii prealabile și împăcare nu sunt niciodată incidente în cazul acelorași infracțiuni; retragerea plângerii operează în cazul infracțiunilor urmăribile la plângere prealabilă conform principiul disponibilității, în timp ce împăcarea operează în cazul infracțiunilor urmăribile din oficiu conform principiului oficialității.
Prin urmare, fiind vorba de retragerea plangerii prealabile aceasta poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, ceea ce semnifică urmărirea penală, judecata în fond, precum și în căile ordinare de atac.
va multumesc foarte mult pentru raspunsuri...deja am fost chemati la politie sa ne impacam cu persoana vatamata. acest tanar doreste sa si retraga plangerea, doar sa i platim spitalizarea, si sa i mai dam o suma de bani...cei de la politie ne a recomandat ca dupa ce si retrage plangerea noi sa i achitam aceea suma de bani in cazukl in care acel certificat medico legal v a fi distruns..sincer nu am dorit sa se ajunga la astea, persoana vatamata a avut si el partea lui de vina.dupa ce ca ne a adus jigniri si injuraturi ne a si amenintat.sper ca totul sa se termine... de alta data voi fi mai precaut.las asa zisi prieteni deoparte si mi voi vedea de ale mele.... inca o data va multumesc din suflet.. mult succes pe viitor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loviri si alte violente alinar_popescu alinar_popescu Buna ziua, Tatal meu a fost victima unei agresiuni fizice. Nu a ripostat sau provocat agresorul, care si-a recunoscut fapta la politie. Tatal meu a primit ... (vezi toată discuția)
Lovire sau alte violenta cata91 cata91 in urma cu 3 luni am fost bautut de 3 agenti de paza, abia in urma cu o sapt le-a luat declaratii si nu a recunoscut nici unul...o sa urmeze partea in care ne ... (vezi toată discuția)
Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)