avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Idee inregistrata la OSIM
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Idee inregistrata la OSIM

Buna ziua,

Am si eu o intrebare:
Am o idee cu care as putea sa ma duc la diverse companii si cu aceasta idee, companiile pot sa-si creasca cifra de afaceri.
Problema e ca daca ma duc si doar sa le spun ideea mea, orice companie ar putea implementa aceasta idee si fara mine.
In Romania accest concept nu exista inca.

As putea sa-mi inregistrez aceasta idee la OSIM, si toti cei care implementeaza aceasta idee sa-mi plateasca o anumita taxa?

Multumesc anticipat!

Cu stima,
Mihai
Cel mai recent răspuns: Claudia Jelea , Avocat 19:02, 15 Iulie 2014
Buna ziua!

Din pacate, nicaieri in lume ideile in sine nu pot fi protejate. Trebuie sa gasiti o modalitate sa-i dati o forma materiala acestei idei, transformand-o fie in inventie patentabila fie intr-un material scris protejat de legislatia drepturilor de autor.

In concret, in cazul prezentat de dvs., ma gandesc ca ati putea scrie o brosura/ o carticica/ un ghid care sa incorporeze ideile de crestere a veniturilor unei afaceri si sa obtineti bani ori din vanzarea acesteia (online sau in format fizic), ori din cesiunea drepturilor de autor (sa vindeti drepturile de autor pentru publicatia respectiva, urmand ca acea persoana sa se preocupe de vanzarea efectiva a publicatiei).

Mai aveti si posibilitatea incheierii de contracte de prestari servicii de consultanta pentru afaceri si management (cod caen 7022) si a unor acorduri de confidentialitate cu clientii dvs.

Orice metoda ati alege nu va poate oferi drepturi exclusive asupra ideii, deoarece ideile nu pot fi monopolizate, ele putand aparea si "circula" liber in mintea oricarui om.

Va doresc succes!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
Laura-Valentina Magori-Craiovan, Avocat
Offf....

Va multumesc mult pentru raspuns.
Va trebui sa ma gandesc sa o implementez altfel.

O zi placuta!

Cu stima,

Mihai
Intr-adevar, ideile nu sunt protejate in mod legal.

Insa, ce ati putea face este sa transpuneti informatia pe care o aveti intr-un scurt material / instructiuni de utilizare (sau brosura, asa cum vi s-a spus mai sus) si sa incercati sa depuneti la OSIM, prin procedura Plicul cu idei (daca se indeplinesc conditiile de depunere).
Detalii aici: [ link extern ]

Suplimentar (pentru siguranta), ar trebui sa incheiati cate un acord de confidentialitate (bine redactat) cu fiecare dintre companiile carora le prezentati ideea dvs.
@claudiajelea- fata de sugestia dvs., eu as merge cu acel material la un notar public ptr acordare de data certa. Plicul cu idei nu are un alt efect decat acordarea de data certa (acest plic cu idei este supus conditiei de reinnoire care necesita taxe suplimentare) iar la notar exista o singura taxa. trebuie sa se vada daca nu este mai avantajos sa se mearga la notar.
Multumesc. De acord, sugestia privind notarul e buna ca alternativa. Insa, intr-adevar, trebuie facuta o comparatie a taxelor - eu nu stiu care ar fi onorariul notarial pentru acordarea datei certe si daca depaseste sau nu taxele OSIM.

Oricum, cea mai ieftina varianta (tot pentru data certa) e sa-si trimita respectiva brosura / manual de utilizare pe e-mail sau prin posta (recomandata). :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept autor pt grafica - cum? AngelaSimina AngelaSimina Buna Ziua, Va rog, cum pot sa imi inregistrez drept de autor pentru o serie de ilustratii? (grafica pe calculator?) Multumesc in avans. (vezi toată discuția)
Protejarea unei idei de afacere Axinte Ion Axinte Ion Am o idee de afacere si urmeaza sa ma intalnesc cu niste potentiali investitori. Cum as putea sa o protejez, ca sa nu ajung in situatia in care potentialii ... (vezi toată discuția)
Cum legalizez o idee? Catadaniels Catadaniels Cum pot sa obtin drepturi de autor asupra unei ideei? Am o ideea privitoare la telefoanele mobile.Mi-am facut temele ideea nu a fost pusa in practica inca. ... (vezi toată discuția)