avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare garantie si salariu restant - societate in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare garantie si salariu restant - societate in insolventa

Am lucrat timp de 4 ani si jumatate la o firma, pe post de reprezentant comercial.
In 2012,cu o saptamana inainte de a fi declarata insolventa ni s-a cerut sa amanam un salariu cu 18 luni, lucru pe care l-am acceptat. Cele 18 luni au trecut, insa salariile nu au fost restituite, pe motiv ca datoriile societatii, acumulate inainte de insolventa nu se restituie decat dupa aprobarea planului de reorganizare, plan care prevede ca in cazul falimentului salariatii sa nu primeasca nimic.
Exista sanse de recuperare a banilor din fondul de garantare a salariilor?
Pe toata perioada in care am activat in cadrul societatii, atat inainte de insolventa,cat si dupa, mi s-a retinut garantie de gestiune. In momentul de fata ni se spune ca ni se va restitui doar suma acumulata dupa declararea insolventei. Este legal?
In urma inventarului final s-au constatat niste diferente, iar firma a hotarat sa ne blocheze ultimele salarii, pana in momentul in care vom semna ca suntem de acord cu diferentele. Aceeasi intrebare: este legal, atata timp cat exista o garantie care reprezinta de 10 ori suma datorata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 23 Iulie 2014
Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Din Fondul de Garantare se suporta, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, următoarele categorii de creanţe salariale:
- salariile restante;
- compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
- plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de munca şi / sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
- compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi / sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă nu sunt suportate din Fondul de garantare.

Asadar, exista doua conditii preliminare pentru accesarea Fondului de garantare a creditelor salariale:
- angajatorul sa fi intrat in procedura de insolventa in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive;
- sa se fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
multumesc pentru raspuns.
vreo idee despre cum se incep demersurile pentru accesarea fondului? am inteles ca trebuie mers la fortele de munca.
Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă(AJOFM), la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.

Cererile menţionate vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

In acest caz, pentru un raspuns cat mai exact puteti intreba la AJOFM care sunt demersurile de efectuat pentru a apela la acest Fond.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa gigea2010 gigea2010 insolventa unei societati atrage anularea salariilor compensatorii prevazute in ccm? cum ot fi acestea recuperate? dupa iesirea din insolventa? (vezi toată discuția)
Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)
Salarii ContSters193525 ContSters193525 Cum se pot plati salariile restante din fondul de garantare? Care sunt demersurile in acest caz si cine trebuie sa le faca? (vezi toată discuția)