avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Imobil pe cale de prabusire in Calea Mosilor nr. 65 A
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Imobil pe cale de prabusire in Calea Mosilor nr. 65 A

Buna ziua ! In urma cutremurului din anul 1977 , imobilul din Calea Mosilor nr.65 A , sa prabusit in proportie de 70 % , mentionez ca imobilul este situat stradal si are 4 nivele iar in fata lui este si statie de tramvai . In repetate randuri sa facut sesizare la primaria sectorului 2 ca din imobil cad bucati din imobil ( 10 - 50 kg ) . Sunt masini care au parcat pe trotuar si care au fost avariate de caramizile cazute . Copii cand vin de la scoala merg pe partea carosabila de frica sa nu le cada in cap caramizi . Va prezint un raspuns al primariei sector 2 :

CABINET PRIMAR SECTOR 2
Nr. 28744 / 08.05.2009



Către,


Urmare analizării aspectelor relevate de dumneavoastră prin e-mail-ul înregistrat în evidenţele instituţiei noastre sub nr. 28744/2009, suntem în măsură să vă comunicăm următoarele:

- în conformitate cu prevederile Legii 10/1995, cu modificările ulterioare, privind calitatea în construcţii, cap.4, art.25, referitoare la obligaţiile proprietarilor şi utilizatorilor de construcţii „aceştia au obligaţia de a efectua la timp lucrările de întreţinere şi de reparaţii care le revin, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcţiei şi rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcţiilor, păstrarea şi completarea la zi a cărţii tehnice a construcţiei, asigurarea urmăririi comportării în timp a construcţiilor, efectuarea, după caz, de lucrări de reparaţii, numai pe bază de proiecte, întocmite de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificate, potrivit legii, asigurarea realizării lucrărilor de intervenţii asupra construcţiilor, precum şi asigurarea efectuării lucrărilor din etapa de postutilizare a construcţiilor, cu respectarea prevederilor în vigoare”;
- precizăm faptul că, articolul 33, punctul II, litera b, din legea mai sus menţionată, stipulează faptul că, neexecutarea obligaţiilor privind urmărirea comportării în timp a construcţiilor, a lucrărilor de întreţinere, de reparaţii şi de consolidări, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.550 lei, la 7.700 lei;
- având în vedere faptul că imobilul situat în Calea Moşilor nr. 65, este părăsit, prin adresa noastră nr. 32780/28.04.2009, am solicitat Direcţiei Venituri Buget Local Sector 2, să ne comunice cine sunt actualii titulari ai acestui imobil, urmând ca după transmiterea datelor solicitate, să le facem cunoscute prevederile legii mai sus menţionată.


PRIMAR,
NECULAI ONŢANU


.............................................................................................

Raspunsul primariei sectorului 2 nu ne va tine de cald cand ne va cadea o caramida in cap , plus sobolanii si gunoaiele care sunt in acest imobil . Ce putem face ? Va rugam sa ne dati un sfat . Multumim anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 11:19, 1 Iunie 2009
Va sugerez sa transmiteti tot prin e-mail sesisarea dv (fara raspunsul d-lui Ontanu) simultan la mai multe institutii. Chiar in antet sa apara toate . Catre... primarul general, prefect, prim ministru, presedinte senat, inspectoratul in constructii, presedintele tarii, ministrul administratiei si internelor, etc.
Le va fi frica unii de altii si vor interveni. Vor folosi aceasta sesizare chiar si in campania electorala. Si.... este posibil sa si rezolve cineva ceva.
Va asteptam cu noutati si reactii .
Eu cred ca raspunsul este just. Raspunderea pentru ruina edificiului, reglementata de codul civil, apartine strict proprietarului si nu altcuiva:

Art. 1002 - Proprietarul unui edificiu este responsabil pentru prejudiciul cauzat prin ruina edificiului, când ruina este urmarea lipsei de întreţinere sau a unui viciu de construcţie.


Drept urmare, primaria nu are ce altceva sa faca decat sa identifice proprietarul. Cum nu exista bunuri ale nimanui, daca nu se poate identifica un proprietar, atunci imobilul apartine statului si acesta are obligatia de a-l consolida.
domnule adrian ... atita timp cit imobilul cu pricina nu apartine primariei in cauza, aceasta nu poate investi in acea constructie, cu atit mai mult cu cit aceste cheltuieli nu sint cuprinse in bugetul primariei pe acest an, incalcind astfel legile tarii.
daca ati fi urmarit cu atentie datele inscrise din postarea initiala, ati fi sesizat ca primaria a trimis adresa catre Direcţia Venituri Buget Local Sector 2, interesindu-se totusi de soarta acestui imobil, incercind sa clarifice situatia acestuia pentru a putea obliga proprietarul sa efectueze consolidarea constructiei.
in cazul in care constructia va intra in patrimoniul primariei, vor lua probabil masuri pt consolidarea cladirii, ca de demolat nu cred ca o vor demola, fiind declarata patrimoniu naqtional, probabil, din cauza vechimii.
in alta ordine de idei, se stia de ani buni ca imobilul are grad de risc seismic ridicat. nu am sesizat ca s-ar fi facut si alte demersuri in acest sens, si nici cine a facut reclamatia si in ce calitate. daca este facuta de asociatia cu pricina, ce a facut pina acum ?
D-le Felix nu am inteles care este sfatul ce-l dati dv ?
Apoi ati scris ceva din care iar nu inteleg... " in alta ordine de idei, se stia de ani buni ca imobilul are grad de risc seismic ridicat. nu am sesizat ca s-ar fi facut si alte demersuri in acest sens, si nici cine a facut reclamatia si in ce calitate. daca este facuta de asociatia cu pricina, ce a facut pina acum ?"

Credeti ca vor fi trasi la raspundere cei care sesizeaza situatia acelei cladiri?
Eu daca trec pe acolo fac poze si le trimit la toti sefii institutiilor de care va spuneam mai sus. Ca simplu trecator pe trotuar. Oare voi fi tras la raspundere ca nu am facut-o pana acum ?
Poate datorita orei la care citesc si scriu nu am prins bine sensul celor scrise de dv.
domnule adrian ... atita timp cit nu se cunosc toate datele problemei, nu se poate da un sfat, mai ales cind sint necunoscute care sint neaparat necesare a fi cunoscute.
deocamdata au fost facuti primii doi pasi (care puteau fi facuti cu mult timp in urma, ca se stia de existenta problemei): sesizarea propriu zisa a primariei si incercarea de identificare a proprietarului pentru a-l obliga sa ia masuri de rezolvare a problemei.
treceti pe acolo, faceti poze si trimiteti la toti sefii institutiilor mai sus amintite .... credeti ca va investi cineva in cladirea respectiva daca nu-i apartine ? ma indoiesc ca cineva va incalca legislatia tarii si va investi acolo fara a fi proprietatea sa. daca asa ati proceda dvs, chiar va invit sa investiti in renovarea casei mele, ca este aceeasi situatie :D daca dvs ati investi in casa mea nu ar fi ilegal. dar daca dvs, ca sef al unei institutii a statului, ati face acelasi lucru, v-ar minca puscaria. pentru ca nu te poti juca cu banul public fara a suporta consecintele
si nu-si va baga nimeni pielea la saramura sa semneze pt o investitie prin care isi pune in joc libertatea, putind fi acuzati de abuz in serviciu, deturnare de fonduri, etc.
repet ... PINA CIND IMOBILUL NU APARTINE UNEIA DIN INSTITUTII, ACEA INSTITUTIE NU POATE INVESTI ACOLO NICI UN SFANT.
de asta se cauta mai intii a se afla cine este proprietarul cladirii ;)
cel mai bun exeemplu este "celebrul" pasaj basarab .... atita timp cit nu au tot terenul, nu se poate construi acolo. chiar daca terenul era gol, nu se putea investi acolo fara incalcarea legislatiei. pentru ca din aceasta cauza cele doua firme de avocatura au intrerupt deja de 3 ori continuarea construirii pasajului
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
ContSters61266, utilizator

Alte discuții în legătură

Expertiza mlpat pentru viitoare constructii in proximitate mariani111 mariani111 In urma unor lucrari de demolare de linga blocul meu, mi s-au fisurat 2 pereti din apartament. Am facut sesizare la Primarie si ISC si ambii mi-au raspuns ca ... (vezi toată discuția)
Demolare cladire ghimicim ghimicim langa casa mea se afla o cladire apartinand unei persoane juridice, cladire care se poate prabusi oricand pesrte casa mea si a vecinilor. desi am facut ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie - abuz / incalcarea dreptului de proprietate mariaM24 mariaM24 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, iar un locatar de la parter a spart doi pereti interiori, un perete exterior pentru a patrunde intr-un alt ... (vezi toată discuția)