avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie

La calcularea pensiei, ce se ia in considerare: salariul brut sau net?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
managerul, utilizator
Cel mai recent răspuns: managerul , utilizator 13:12, 23 Iulie 2014
Salariul brut.
Potrivit prevederilor art. 165 si 166 din Legea nr. 263/2010, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca ( salariile brute pana la 1.07.1977; salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991; salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991 ), precum si sporurile cu caracter permanent si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de fosti angajatori, conform legislatiei in vigoare.
Incepand cu 1 ianuarie 2011, punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva.
Mai detaliat puteti gasi aici:[ link extern ]








Multumesc mult! Ma confrunt in acest moment, al pensionarii sotiei mele, cu modul de gandire (fals) al functionarei care a preluat datele necesare determinarii stagiului de cotizare si a punctajului mediu. Am identificat relativ usor, erorile de preluare a sumelor din cartea de munca, precum si din adeverintele primite de la angajator. Sunt in perioada celor 30 de zile in care pot solicita, pe baza erorilor identificate, o noua calculare.
Important pentru mine: in ce situatie se aplica pentru salariu brut si in ce situatie pentru salariul net. Sau este la "latitudinea si bunavointa" functionarei?! Nu sunt in domeniu, si acest element este foarte important pentru a castiga confruntarea!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
managerul, utilizator
Multumesc, coincide cu ce spun toti specialistii. Pensionabilii, majoritatea nu cunosc, iar unii finctionari publici jongleaza (explicativ) in fata celor intereati, cu elemente din lege, deja foarte "stufoasa"!
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
managerul, utilizator
Consultanta Dvs. a avut efectul scontat! Multumesc tuturor pentru ajutorul acordat.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
managerul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie -punctaj lunar coraliana coraliana X-(X-( Va rog sa-mi spuneti, la calculul pensiei , pentru stabilirea punctajului lunar care salarii se iau in calcul si la ce se raporteaza? De ex a ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pana in 1991 rududoo rududoo 1. Pana in ce an se calculeaza punctajul pentru pensia suplimentara ? pana in 2001? 2. Conform legii 263 pentru calculul punctajului se foloseste ... (vezi toată discuția)
Care sunt veniturile avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual? jstefan jstefan Dupa ce se calculeaza pensia? Dupa salarul de incadrare sau dupa suma care s-a contribuit la casa de pensii? (vezi toată discuția)