avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Adresa accident rutier cu pagube materiale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Adresa accident rutier cu pagube materiale

Buna ziua,

Astazi am primit prin posta o adresa din partea Politiei Rutiere prin care mi se solicita sa comunic identiatea persoanei care a condus autoturismul inamtriculat pe numele meu la o anumita data si ora deoarece a fost implicat intr-un accident rutier soldat cu pagube materiale. La data si ora respectiva ma aflam la locul de munca, masina se afla in parcarea companiei (nu este supravegheata video) iar cheia s-a aflat in permanenta la mine. As dori sa stiu daca o adeverinta de la locul de munca prin care se confirma faptul ca nu mi-am parasit postul la momentul respectiv este suficienta pentru a demonstra ca autoturismul s-a aflat in permanenta in parcarea companiei si eu nu ma puteam afla la volan.

Desi sunt sigur ca nu am produs nici un accident rutier, prin adresa respectiva mi se cere doar sa spun cine se afla la volanul autoturismului la data si ora indicata iar strada pe care s-a produs accidentul (sau vreo tentativa de frauda CASCO ca altfel nu-mi explic) se intersecteaza cu strada pe care locuiesc eu (nu este specificata adresa exacta la care s-a produs accidentul, doar numele strazii care are vreo 5km lungime).

In concluzie, daca declar ca autoturismul nu a fost condus de nimeni si ca eu am fost la locul de munca la ora specificata, exista vreo posibilitate legala sau ilegala ca eu sa fiu scos vinovat pentru acest eveniment rutier?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters324606 , utilizator 09:16, 18 Iulie 2014
pai masina daca a fost in parcare , deci nu s-a deplasat , si nu a produs nici un eveniment , este cumva "sifonata" , ca ma gandesc , cand te lovesti de ceva , se cam stramba tabla , sau macar se sparge un far , un spoiler...ceva se intampla .

ati mai avut vreo masina care ati vandut-o cu ceva vreme in urma ?
Daca sunteti sigur ca masina se afla in parcare, ca nu dvs. sau altcineva a condus autoturismul dvs., puteti incerca sa depuneti la politie, respectiva adresa, semnata de catre angajator si stampilata.
Puteti depune copii dupa pontaj/ stat de plata, orice alt document care mentioneaza prezenta dvs. la serviciu in perioada respectiva, documente certificate pentru autenticitate (semantura si stampila) de catre angajator.
Puteti nominaliza 2-3 colegi de seviciu care pot depune marturie ca ati fost in perioada respectiva la serviciu.
Daca masina dvs. nu are semne vizibile ca ar fi fost implicata intr-un accident rutier, poate fi un atuu in favoarea dvs.
Este posibil ca politia sa va prezinte o inregistrare video in care apare masina dvs., in ziua, data, ora, etc. pe strada respectiva. Acest "amanunt" trebuie sa il aveti in vedere, daca depuneti documente din partea firmei.
Nu uitati un amanunt important: trebuie sa dovediti ca masina era parcata la data/ora pomenite in adresa si deci, nu putea fi in trafic.Faptul ca dv. erati la serviciu, nu impiedica posibilitatea ca alta persoana sa se fi aflat la volan cu acceptul dv.
In concluzie, martorii (camera video inexistenta) trebuie sa poata confirma cu certitudine unde se afla masina.
O inregistrare video la data si ora respectiva nu are cum sa existe, in drum spre serviciu traversez strada respectiva printr-o intersectie semaforizata in care am verde pe directia inainte pe care ma deplasez (deci e destul de greu sa incalc o regula de circulatie acolo, e o singura banda pe sens, drumul e in lucru si se circula cu viteza redusa) dar asta se intampla zilnic cu aproximativ 3 ore si 20 de minute inainte de ora inscrisa pe adresa primita de la Politie. Masina nu prezinta urme de accident, doar diverse zgarieturi si o fisura in partea de jos a spoilerului fata aparute in timp, aparute inainte de a cumpara masina sau depistate dupa ce am parcat in diverse zone din oras. Dar de la data la care persoana respectiva a declarat accidentul si pana am primit instiintarea acasa au trecut 9 zile deci pur teoretic as fi putut repara autoturismul. Nu am avut alta masina inamtriculata pe numele meu si singurul accident in care am mai fost implicat s-a produs prin lovire din spate din vina altui participant la trafic.

Ar fi greu sa gasesc pe cineva care sa depuna marturie tinand cont ca lucrez in ture, sunt singur in birou in cea mai mare parte a timpului iar postul meu presupune interventi IT in cadrul companiei dar si ore intregi de munca de birou. Nu are rost sa implic niste persoane in conditiile in care nu pot fi sigur ca m-am intalnit cu acele persoane la momentul respectiv.

Singurul atuu in favoarea mea e ca pot dovedi prin acte oficiale ca am fost la locul de munca intr-un interval de timp ce incepe cu 3 ore inainte de presupusul accident si se termina la 6 ore dupa acesta. Nu pot dovedi ca masina a fost parcata acolo (la 15km distanta de locatia accidentului indicata de Politia Rutiera) in tot acest interval de timp, nu am martori care sa confirme ca in drumul spre serviciu nu am produs nici un accident.

Ma tem ca o adeverinta de la locul de munca insotita de pontajul pe ziua respectiva, cu toate semnaturile si stampilele oficiale nu vor fi suficiente in cazul in care cineva (un vecin, alta persoana care stie unde stau si ce masina conduc), a dat declaratii false despre un accident produs in alte circumstante si eventual a mai gasit si un martor care sa dea declaratii false.

Va multumesc pentru raspunsuri!
In aceste circumstante, rezumati-va sa raspundeti printr-o declaratie pe propria raspundere:
" La momentul invocat, masina se afla parcata in locatia... intre orele...si .... pe timpul cat ati fost la serviciu (conform adeverintei atasate) si nu ati incredintat niciunei persoane autovehiculul in acest interval de timp".
Astfel, sarcina de a proba producerea incidentului in fata organelor de cercetare, revine strict numai reclamantului.
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident rutier valentinnacu valentinnacu Buna seara.Am o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog: Ma deplasam pe strada X (asta insemnand in parcare) pentru a-mi parca masina, in loc amenajat parcarii ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, declaratie dictata de politist SMarius2016 SMarius2016 Buna ziua, am urmatoarele nedumeriri: astazi am fost cautat de politia rutiera, pentru un eveniment rutier care a avut loc in urma cu o zi, fara ca eu sa fi ... (vezi toată discuția)
Poze autoturism fara aprobarea proprietarului LuceNera LuceNera Buna ziua. Am si eu cateva intrebari in legatura cu un accident auto care s-a produs din vina mea. Am avut masina parcata in fata blocului si cand am ... (vezi toată discuția)