avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier, declaratie dictata de politist
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier, declaratie dictata de politist

Buna ziua,
am urmatoarele nedumeriri:
astazi am fost cautat de politia rutiera, pentru un eveniment rutier care a avut loc in urma cu o zi, fara ca eu sa fi luat cunostinta de el. Mai exact, ieri politia a primit o sesizare, la biroul tamponari, care a reclamat faptul ca i-am sters masina parcata. Locul in care s-a produs accidentul este o strada ingusta cu 2 benzi, cate o banda pe fiecare sens si cu trotuare inguste de cca 50 cm. Conform declaratiei facuta la biroul rutier el era parcat cu 2 roti pe trotuar iar cu celalalte 2 pe partea carosabila.
Buuun. Astazi, citat fiind de politia rutiera am sunat la ei sa vad despre ce este vorba si n-au vrut sa-mi zica decat daca ma deplasez la ei, pana la ora 16, ca daca nu raman fara permis. (am sunat pentru ca nu am fost citat eu direct, citatia a venit la sediul social al firmei, masina fiind pe firma, si am vrut sa vad despre ce este vorba si din ce data este accidentul pentru ca autovehiculul fiind pe firma a fost condus de mai multi soferi.).
Ajuns la biroul tamponari am fost luat la misto, cum ca nu am cum sa nu stiu de cele intamplate. Pana la urma mi s-a dat declaratia Dnului "accidentat" pe care am reusit sa o inteleg seara cand am ajuns acasa (am reusit sa-i fac o poza) care contine 2 propozitii care se contrazic : 1 - ca se deplasa de pe str. x spre strada y si 2 - ca era stationat.
In fine, fiind sub presiunea timpului si a arogantelor politistei, de "destept" ce am fost am dat o declaratie dupa dictarea D-nei Politista care coincide cu declaratia lui.
Dupa 2 ore, de asteptare a procesului verbal (am prins si pauza de masa) D-na Politista mi-a inmanat actele, fara proces verbal, si mi-a sugerat sa-l sun pe "accidentat" sa facem o "amiabila".

E corecta procedura? Sau am fost pacalit?
Cel mai recent răspuns: SMarius2016 , utilizator 00:25, 29 Iunie 2016
Pacalit putin spus !

1) Cum dovedea persoana ,,accidentata,, ca masina dvs. ( pe firma) ia produs paguba ?
2) Are foto-video, martori etc. care sa va implice direct pe dvs sau autoturismul dvs?
3) Era parcata ori se deplasa masina dvs.? Nu se leaga !
4) Trebuia sa ii tine-ti la respect, pe domniii de la biroul circulatie. Nu sa fiti gluma lor.
5) Dvs. trebuia sa scrieti in declaratie (aproximativ sau exact) ce sa intamplat si mai ales cum sa intamplat, in ziua evenimentului. Nu ce doreste organul de cercetare !
6) Procesul verbal pe ce baza nu va fost inmanat ?
7) De ce sa face-ti amiabila daca nu va simtiti vinovat ?

Pe viitor fiti mai prudent, chiar daca sunt organele statului, nu uita-ti ca aveti drepturi si obligatii!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
ContSters396455, utilizator
1. Nu stiu cum dovedea. Momentan mi s-a adus la cunostinta ca s-a dus la biroul tamponari unde s-a constat ca are urma unei lovituri. Politista mi-a zis ca nu vine nimeni sa se planga degeaba.
2. Nu cunosc. Nu mi s-a adus la cunostinta.
3. Masina mea se deplasa. Problema e ca nici eu nu reusesc sa inteleg.
4. Asa este. Am avut o zi incarcata nu mai gandeam logic si nici nu sunt genul de om pus pe scandal numai ca acum simt ca am fost "fraierit".
5. Nu puteam sa scriu ce s-a intamplat pentru ca eu nu am simtit impactul. Dar ca sa fiu cinstit am trecut pe strada respectiva in jurul acelei ore.
6. Nu mi-a fost inmanat. D-na politista a pastrat declaratia facuta de mine ca "desteptul" si a zis ca o sa faca procesul verbal in caz ca nu ma prezint la amiabila. Amiabila n-am facut-o inca si nici nu am vazut masina accidentata, urmeaza sa ne intalnim zilele urmatoare. Pe ce baza? Nu stiu... Suspect ... Sa zicem bunavointa din partea ei. Dar suspecta bunavointa asta. Eu ma gandesc ca nu avea baza legala sa faca asta.
7. Asta ma intrebam si eu. Si ma intrebam daca mai pot face ceva din moment ce am semnat minunata declaratie.

PS Ceea ce mi se pare mie suspect este faptul ca dupa ce l-am contactat pe "accidentat", dupa cum mi-a fost sugerat, accidentatul a cerut sa vorbeasca cu Dna Politista. La un moment dat Dna Politista a plecat in birou cu telefonul meu unde si-a continuat convorbirea cu acesta. Aici este punctul de maxima lipsa de transparenta care m-a pus pe ganduri.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
SMarius2016, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto: vinovatul nu s-a prezentat la politie pentru declaratie axandrel axandrel Buna ziua, As avea nevoie de o lamurire cum ar trebui sa procedez in cazul situatiei de mai jos. Sotia mea a gasit masina lovita in parcarea unui ... (vezi toată discuția)
Tamponare usoara cu o masina parcata radu313 radu313 Buna ziua, astazi am avut o tamponare usoara cu o masina parcata in timp ce faceam o intoarcere pe un drum cu 2 sensuri. din cauza ca pe ambele sensuri erau ... (vezi toată discuția)
Accident rutier valentinnacu valentinnacu Buna seara.Am o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog: Ma deplasam pe strada X (asta insemnand in parcare) pentru a-mi parca masina, in loc amenajat parcarii ... (vezi toată discuția)