Cu actul de vanzare cumparare pentru un teren si autentificat de notar, am facut un credit ipotecar. La o luna dupa ce tranzactia a fosta facuta prin banca, vanzatorul ma anunta telefonic ca a gresit codul IBAN si n-a intrat in posesia banilor.
Eu am inceput sa platesc deja rate. Daca nu ma suna habar n-aveam, banca a facut tranzactia cu codul IBAN de pe contractul de vanzare cumparare autentificat de notar si semnat de ambele parti.
Cine si ce trebuie facut ?
Daca banii ar fi blocati in banca atunci banca ar fi trebuit sa il anunte imediat pe ordonatorul platii ca banii nu au plecat sau macar atunci cand acesta a anuntat ca vanzatorul a gresit contul IBAN.
Daca contul gresit exista atunci exista si posibilitatea ca banii sa fi fost transferati.
cont gresti poate sa exisiste , dar daca nu corespunde numelui titularului ,banii nu intra , nu se transfera nimic.
banca nu are obligatia de anunta ca nu s-a efectuat transferul.titularul platitor , poate sa mearga la banca si sa verifice....
ca sa efectuezi o plata de la ghiseul bancii , funcionarul cere ibanul si numele titularului , daca corespund , este ok.
daca exista o greseala de nume sau de numar de iban , funcionarul nu efectueaza transferul.
aceeasi regula si la transferul dintr-o banca in alta...ca sa poti efectua un transfer , trebuie sa ai un cont pe care sa-l alimentezi cu bani , aopi initiezi transferul...daca ai gresit o litera din nume , sau o cifra din iban , transferul nu se efecueaza , si banii nu pleaca , raman in contul initial .
Multumesc, ati inteles foarte bine cazul si ati raspuns concret asa cum am gandit si noi.
Contul IBAN a fost corect scris din moment ce tranzactia s-a facut, numai ca nu era al vanzatorului.
cyan a inteles f. bine
ok , dar unde pleaca ? nu contrazic pe nimeni , dar este greu de inteles...platesc lui Gheorghe dar am contul lui Vasile ....desii cei 2 nu au nici o legatura , nici macar nu se cunosc , in plus am o declaratie la notar . Probabil banca a crezut ca este stabilit ca plata sa i se faca lui Vasile ...ca asa reiese din declaratia notariala .
in cazul acesta banca nu e de vina.
Iban gresit
100sag
Salut. ACum vreo câteva luni am făcut o tranzacție prin home bank in valoare de 1000 de euro..dar am greșit iban.numele si adresa sunt corecte.am sunat la ... (vezi toată discuția)