avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lnscriere in cartea de imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lnscriere in cartea de imobil

Pentru inscrierea in cartea de imobil este suficient sa depui doar prima si ultima pagina din contractul de vanzare/cumparare (unde apar numele si semnaturile vanzatorului/cumparatorului precum si incheierea de autentificare a contractului?

Doar nu il intereseaza pe presedintele asociatiei de proprietari valoarea apartamentului si modul de desfasurare al tranzactiei sau de unde provin banii ptr achizitionarea apartamentului!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:21, 29 Iulie 2014
Abia acum am reusit sa vad ce polemica am fost in stare sa produc!

Am fost ocupat cu alte formalitati, umblat dupa materiale ptr renovat, etc. si in plus nu am primit mesaje de avertizare pe mail :-/ pentru a putea raspunde.

Ieri am trimis on-line la ENEL cererea de schimbare a titularului la care am atasat si copia contractului de vanzare/cumparare unde am sters informatiile cu privire la pret si provenienta banilor.
Astazi am fost contactat de o reprezentanta din partea ENEL si indrumat sa ma prezint la un punct de lucru ENEL ptr a semna contractul de furnizare.
Nu am fost intrebat de ce am sters informatii din contractul de v/c si nici nu s-a pus aceasta problema.

Intrebarea mea nu viza temeiul legal ci numai forma sub care trebuie depusa copia actului de proprietate.

Temeiul legal il reprezinta asa cum a precizat si @thran, art. 12/B/g din HG 1588/2007 dar conform principiului ca acolo "unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga".

g) Ia dobândirea proprietatii, sa depuna In copie, Ia asociatie, actul de proprietate;

O formulare generala care trebuie sa ii corespunda tot o aplicare generala, nu se precizeaza ca trebuie depusa o copie integrala sau fara stersaturi.

Se intelege ca se poate depune o copie printata pe hartie roz si/sau parfumata asa cum se poate depune si o copie de pe care au fost inlaturate anumite pasaje care nu prezinta interes pentru registratorul cartii de imobil sau al politistului de proximitate care verifica cartea de imobil.

Nu il intereseaza pe responsabilul cartii de imobil/politist pretul apartamentului si provenienta banilor inscrise in contractul de v/c.

Actul de proprietate a fost intocmit legal fiind autentificat la un notar, pe prima pagina partile pot fi identificate prin CNP si adresa (se dau copii ale actelor de identitate), pe ultima pagina exista numele partilor si de asemenea se ataseaza incheierea de autentificare cu nr. si data.

Am fost ieri la presedintele asociatiei sa solicit inscrierea in cartea de imobil dar nu era acasa asa ca voi incerca sa il gasesc azi mai pe seara si va tin la curent cu evolutia "evenimentului".

Parerea mea este ca sunt suficiente prima si ultima pagina insotite de copia incheierii de autentificare. Eventual ii arati originalul ptr a demonstra ca paginile respective fac parte din contractul original si nu cred ca are ce comenta.

Ma intreb ce va face cind voi refuza sa ii prezint un contract complet fara stersaturi?

Nu mai face inscrierea in carte de imobil??:)

Conform Anexei 5 din HG 839/2006 actualizata privind continutul cartii de imobil aceasta nu cuprinde vreo rubrica in care sa se precizeze nr. actului de proprietate si atunci se pune intrebarea de ce sa ii dau copie dupa document din moment ce nu se inregistreaza nicaieri primirea sau nr. actului de proprietate?

[ link extern ]

Presedinte asociatiei de proprietari trebuie pus sa semneze pentru primirea copiei !

Din lecturarea postarilor de pana acum, chiar nu am inteles ca pentru a fi inscris in C.I. trebuie sa prezinti actul de proprietate. practic, chiar nu este nevoiede acest lucru, insa
chestiunea cu:

Temeiul legal il reprezinta asa cum a precizat si @thran, art. 12/B/g din HG 1588/2007 dar conform principiului ca acolo "unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga".

g) Ia dobândirea proprietatii, sa depuna In copie, Ia asociatie, actul de proprietate;


- este alta poveste si a mai fost discutata aici pe forum, dar nu este nicio problema daca o mai discutam.
Probabil ca cei care isi pun intrebari de genul - de ce sa fiu obligat sa depun in copie, la asociatie, actul de proprietate, zic probabil, nu au fost niciodata confruntati cu aceasta chestiune si nu degeaba legiuitorul a prevazut aceasta clauza - daca doriti putem extinde discutia.
Chestiuni de genul, ca de ce intereseaza as prop. pretul de achizitionare, de unde provin banii, precum si alte informatii, chiar sunt chestiuni care nu intereseaza pe nimeni, dar nici nu incurca pe nimeni. La un moment dat se dicuta despre CNP, copie dupa CI, ca cine stie ce face adminul cu aceste informatii, sunt iara chestiuni depasite, insa daca cineva „vrea sa ti-o faca” - chiar o face si vorba aceea „ ai murit si n-ai simtit” - la cata tehnica este acum peste tot, iar aceste informatii nu se iau de la as. prop.!
In fine, daca ati depus o copie a actului de proprietate fara fara cele doua pagini compromitatoare, este bine, ba chiar foarte bine, dar va asigur ca pe nimeni nu intereseaza aceste aspecte...
Actul de proprietate trebuie depus la asociatie integral, de la prima pana la ultima pagina, inclusiv schite, anexe, intabulare...
Actul de proprietate si datele din acesta nu sunt necesare pentru completarea cartii de imobil. Am mai explicat: cartea de imobil contine date despre persoane si nu despre proprietate, in acesata carte de imobil fiind inscrise persoanele care locuiesc in apartament indiferent ca sunt sau nu proprietari.

In ultimii 6-7 ani am avut nevoie de actele de proprietate din asociatiei de mai multe ori in instanta. De exemplu odata asociatia a trebuit sa aduca modificari la statut, iar odata s-au unit doua asociatii.
In ambele situatii a trebuit sa depunem la dosar o serie de documente si inscrisuri pe care le-am prezentat in alt topic. Printre aceste inscrisuri este si actul de proprietate al fiecarui proprietar (minim 2/3 sau minim 50%+1, de la caz la caz). Judecatorul a analizat fila cu fila documentatia de la dosar. Actele de proprietate cu stersaturi, cu pagini lipsa..., nu au fost acceptate. Am primit alt termen sa depunem actele integral. Nu am reusit si-am primit alt terme... Luand legatura cu proprietarii, unii s-au conformat si-au depus actul de proprietate, in copie, integral, dar altii nu. La indicatia judecatorulu, asociatia a solicitat si a obtinut de la OCPI, copii integrale ale actelor de proprietate ce lipseau de la dosar. Costul unei asemenea copii cu stampila si mentiunea "conform cu originalul" eliberata de OCPI a fost de 100 lei, un milion de lei vechi, repet, pentru fiecare act de proprietate. Luna urmatoare pe lista de plata fiecare proprietar ce nu a adus de bunavoie actul la asociatie, a avut de plata cate 100 lei.

Actele de proprietate stau la baza stabilirii suprafetei utile ce determina cheltuielile pe cota indiviza, dau informatii despre amplasarea camerelor, a modificarilor operate s.a.m.d.
Repet faptul ca actele de proprietate nu au legatura cu evidenta persoanelor din cartea de imobil. Acolo persoanele se inscriu in baza actelor de identitate si nu in baza actelor de proprietate.
Domnule @Adriantot, cu tot respectul pentru toate informatiile si contributia pe care o aduceti discutiilor din forum eu tot sunt nelamurit in anumite privinte si tin sa precizez ca nu sunt "Gica contra" sau vreun carcotas :) si sunt de acord ca acolo unde-i lege nu-i tocmeala, dar atat timp cat legea nu este clara atunci se aplica principiul pe care l-am precizat anterior..

Sunt de acord cu anumite aspecte privind informatii despre proprietate cum ar fi suprafata dar suprafata utila nu se schimba, doar in situatia in care noul proprietar se apuca sa micsoreze grosimea peretilor sau a tavanului s-ar ajunge in aceasta situatie.
Suprafata se cunoaste de la vechiul proprietar, nu se modifica cota indiviza sau suprafata prin schimbarea proprietarului!

Daca se solicita actul de proprietate la mutarea in imobil, ce se intampla cu actul de proprietate cand proprietarul pleaca, i se restituie documentul? Are asociatia conditii optime de arhivare a documentelor primite de la proprietari?

Nu este vorba ca pretul de achizitie sau provenienta banilor sunt secrete dar consider aceste informatii ca fiind confidentiale si nu stau la baza stabilirii cotei indivize.

In opinia mea OCPI nu avea dreptul sa elibereze copii conforme cu originalul pentru actele de proprietate fara acordul sau instiintarea proprietarului.

Atat timp cat actul de proprietate nu se inregistreaza undeva in evidenta asociatie de proprietari (sau se inregistreaza?) sau nu exista o procedura clara care sa asigure siguranta documentului nu vad rostul obligativitatii depunerii.

De asemenea, daca se prezinta doar paginile la care am facut referire si prezinti si originalul ptr confruntare cu copia, consider ca sunt suficiente informatii care sa dovedeasca dreptul de proprietate al apartamentului respectiv.

Pe prima pagina sunt toate informatiile privind adresa si datele tehnice ale apartamentului (suprafata utila, supraf. totala, supraf. indiviza, nr. camere, nr. cadastral, etc.).

Repet, nu sunt carcotas!;)




E bine ca nu sunteti carcotas. Poate ca nu sunteti inca lamurit. Si cam asta reiese din ceea ce ati postat mai sus:
acolo unde-i lege nu-i tocmeala, dar atat timp cat legea nu este clara atunci..

Legea e clara si spune ca proprietarul trebuie sa depuna actul de proprietate in copie la asociatie, la dobandirea apartamentului. Pai cumparatorul a dobandit apartamentul si nu fostul proprietar. Iar actul de proprietate este un document ce contine X pagini si anexe, schite... Daca as fi obligat de lege sa predau autoturismul undeva, pai nu pot sa predau bara din fata, volanul si numarul, ci intreaga masina.
Apoi spuneti ca:
... dar suprafata utila nu se schimba, doar in situatia in care noul proprietar se apuca sa micsoreze grosimea peretilor sau a tavanului s-ar ajunge in aceasta situatie.
Suprafata se cunoaste de la vechiul proprietar, nu se modifica cota indiviza sau suprafata prin schimbarea proprietarului!

In peste 70% din actele de proprietate ce le avem la asociatie, schitele si suprafetele din actele prezentate de noul proprieatar difera de cele depuse cu 10-20 de ani in urma de vechiul proprietar. Sunt diferente de la cativa centimetri la o camera pana la 1-2 metri patrati fara ca cineva sa fi facut vreo modificare constructiva. Dar avem diferente si de 8-10 metri patrati acolo unde vechiul proprietar si-a inchis balconul si l-a inclus in suprafata sufrageriei, facand un nou cadastru fara sa anunte nimic la asociatie, iar aceste modificari apar acum pe schitele cadstrale si-n noul act de proprietate.

Alte discuții în legătură

Este obligatorie inscrierea in asociatia de proprietari? ce acte ... CBM CBM Este obligatorie inscrierea in asociatia de proprietari? Ce acte sunt necesare pentru inscrierea in asociatia de proprietari? Poate un proprietar să refuze ... (vezi toată discuția)
Amenintarea administratorului cu refuz acord teava gaze livia31 livia31 Am achizitionat recent un apartament in Bucuresti si administratorul mi-a cerut o sumedenie de informatii pentru cartea de imbobil, inclusiv copie dupa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare la administratia blocului lucian1956 lucian1956 Buna seara, In urma cumpararii unui apartament, am inteles ca trebuie dusa o copie a contractului de vanzare cumparare si o copie dupa C.I.-ul ... (vezi toată discuția)