avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Certificatul de nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Certificatul de nastere

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 6 luni si am aflat ca tatl copilului m-a inseala si este o persoana iresponsabila cu care nu as vrea sa imi petrec restu vietii si care m-a lasat din motiv ca am aflat ca m-a inseala(adica lui i se pare ca tot eu sunt cea vinovata pentru ca l-am descoperit)!Noi nu suntem casatoriti urma sa facem starea civila in 30 de zile dar acest lucru nu se v-a mai intampla!Noi suntem plecati din tara dar eu voi merge in Romania sa nasc dupa care vreau sa m-a intorc in strainatate pentru ca sa imi asigur un venit pt mine si cea mica!El cu siguranta va cere sa fie trecuta fata pe numele lui si sa fie trecut ca tata in certificatul de nastere!
Vreau sa stiu in ce fel m-a va afecta pe mine din punct de vedere juridic daca el este trecut in certificat ca,tata al copilului nefiind casatoriti .Eu voi avea nevoie de procura de la tata ca sa scot copilul din tara,voi avea nevoie de acte de la el ca sa inscriu copilul la scolii mai tarziu?Voi putea sa las copilul in Romania la parintii mei sa aiba grija de el si eu sa ma intorc la lucru in strainatate o perioada de timp?Poate fii vreo problema legala daca fac acest lucru?Tin sa precizez ca el are firma deschisa in acte in strainatate eu nu am loc de munca legal dar am un apartament in Romania cumparat din banii mei si trecut pe numele meu

In consecinta:este indicat sau nu sa il trec pe el ca tata in certificat?

Va multumesc
Gresiti, va duceti cu gandul la inregistrarea nasterii in termen de 1 an de la nastere, ceea ce nu e cazul. Daca nasterea nu s-ar inregistra timp de un an, ar fi tardiv si ar fi nevoie de hot.
De recunoscut, poate recunoaste copilul si dupa majorat.
Faceam referire la faptul ca mamica poate sa declare copilul pe numele dumneaei.In timp,tatal sa si recunoasca copilul daca doreste,dar pana atunci exista aceasta posibilitate,avand in vedere ca tatal are o firma si o sa fie ocupat cu serviciul.Sunt multi tatici care se bat cu pumnul in piept si ar face orice sa recunoasca un copil,apoi il lasa in grija mamei si a sortii.
Te as aplauda,gi-jane2,dar pot numai aici=D>
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
ContSters325089, utilizator
Mama - necasatorita fiind - nu poate declara copilul decat pe numele ei.
Cand si daca va dori, tatal poate sa recunoasca respectivul copil fara sa aibe nevoie de acordul mamei.
Daca tatal nu va dori, dar mama doreste ca tatal sa fie tata si legal ea poate deschide actiune in acest sens.
gi-jane2 a scris:

Gresiti, va duceti cu gandul la inregistrarea nasterii in termen de 1 an de la nastere, ceea ce nu e cazul. Daca nasterea nu s-ar inregistra timp de un an, ar fi tardiv si ar fi nevoie de hot.
De recunoscut, poate recunoaste copilul si dupa majorat.



Nu m-am dus cu gandul nicicum pe acolo!

Sa va explic... unde "m-am dus cu gandul" :

O data emis certificatul de nastere al minorului, acesta, printr-o recunoastere ulterioara, va trebui schimbat. Aceasta schimbare se poate face numai in baza unei hotarari judecatoresti.

concret: daca mamica, la momentul nasterii copilului va declara la primarie ca tatal este necunoscut, atunci Serviciul de Stare Civila, va emite un certificat de nastere pentru copil, unde la rubrica "tata" va fi trecuta mentiunea: "natural".

Ulterior acestui moment, daca apare un individ care va sustine ca este tatal copilului (sau mama va arata pe acel individ ca este tatal copilului ei) , nu va putea obtine un nou certificat de nastere pentru copil in care la rubrica "tata" sa fie trecut numele acelei persoane, numai printr-o simpla declaratie la Serviciul de Stare Civila.

In mod obligatoriu va fi necesara obtinerea unei hotarari judecatoresti.

Deci, recunoasterea copilului de catre tata, oricand in cursul vietii acestuia... (si chiar dupa) se va face in mod obligatoriu printr-o actiune in instanta.

Practic trebuie anulat un certificat de nastere si emis altul conform realitatii... si atunci cine poate hotara/stabili care este realitatea: la momentul nasterii copilului cand a declarat mama ca nu stie cine este tatal sau dupa "n" ani cand apare un individ care spune ca el este tatal copilului ?!?!? E clar ca trebuie cercetata o astfel de problema de catre un judecator, care pe baza unor probe va trebui sa stabileasca cand a fost aratata realitatea!



p.s. vorbesc din proprie experienta, am avut cazuri concrete in instanta... acum sunt in concediu, nu am legislatia la indemana pentru a va prezenta si temeiul legal :)
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Cred, din cazurile pe care le-am intalnit, ca hotararea judecatoreasca este necesara doar in cazul in care in certificat exista un tata

Art. 416
Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
mirebire, utilizator

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Obtinere certificat nastere natalia99 natalia99 daca tatal nu este la data nasterii in tara iar noi nu suntem casatoriti legal ,ce trebuie facut ptr a obtine certificatul de nastere in care sa apara si ... (vezi toată discuția)
Nume copil dupa casatorie Cornelia G Cornelia G Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a ... (vezi toată discuția)