avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la facturare in tara non UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la facturare in tara non UE

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la facturare serviciu in tara non ue:
o firma din romania, platitoare de tva, factureaza pentru o firma din turcia transport marfa. Cum operez in contabilitate factura emisa de firma din romania si in ce declaratie trebuie sa apara?
Cel mai recent răspuns: S.C. AMIRO CONT S.R.L. , Consultant fiscal 18:08, 28 Iulie 2014
Buna ziua.
Va rog sa specificati ruta transportului de marfa, deoarece raspunsul la intrebare depinde de locul inceperii si terminarii transportului. Si va rog sa mai specificati, daca transportul este aferent unui import/export de bunuri.
ruta transportului este romania - turcia ( aici incarca marfa) si apoi o transporta in irak, de unde se intoarce in romania fara marfa.
Deci serviciul de transport este efectuat pentru o firma din turcia, care livreaza pentru o alta firma din irak.
multumesc
Buna ziua,

Deci serviciul de transport efectiv este prestart intre Turcia (unde se incarca marfa) si Irak (unde se descarca marfa). In aceasta situatie pot fi 2 cazuri, dar ambele au acelasi rezultat din punct de vedere al facturarii si aplicarii TVA.
1. Firma din Turcia este persoana impozabila din punct de vedere TVA (este inregistrat in scopuri de TVA in Turcia) - se aplica regula de la art. 133, alin. 2 din Cod fiscal - locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila, este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice, adica in Turcia. Deci locul prestarii este in Turcia, astfel operatiunea nu este impozabila in Romania, deci se factureaza fara TVA, cu mentiunea "neimpozabil in Romania cf art. 133, alin. 2". Operatiunea se declara in decontul de TVA la randul 3.
2. Firma din Turcia este persoana neimpozabila din punct de vedere al TVA (nu este inregistrat in scopuri de TVA in Turcia) - se aplica regula de la art. 133, alin. 5, lit. b) din Codul fiscal - locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila se considera a fi locul unde are loc transportul, proporţional cu distanţele parcurse, în cazul serviciilor de transport de bunuri, adica in Turcia si Irak. Deci locul prestarii este in Turcia si Irak, astfel operatiunea nu este impozabila in Romania, deci se factureaza fara TVA, cu mentiunea "neimpozabil in Romania cf art. 133, alin. 5, lit. b". Operatiunea se declara in decontul de TVA tot la randul 3.
Deci in ambele cazuri se factureaza fara TVA, cu trimitere la articolul afferent din Cod fiscal, si operatiunea se declara numai in decontul de TVA la rand 3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Facturare catre sua-cu tva sau fara? oanalumi oanalumi Am efectuat un transport de marfa pe ruta Ungaria - Romania, firma noastra fiind din Romania si platitoare de TVA. Clientul care ne-a emis aceasta comanda este ... (vezi toată discuția)
Tva din 2010 camicami camicami ce inseamna ca TVA se va aplica in locul in care este stabilit clientul? incepand cu 01.ian.2010 Cum intocmeste factura,din punct de vedere TVA o societate ... (vezi toată discuția)