avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura Act Aditional la Contractele de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura Act Aditional la Contractele de Munca

Buna ziua,

Am o rugaminte - daca se poate. .

Care este procedura legala pentru semnarea unui act aditional la Contractul de Munca al unui angajat, in sensul modificarii functiei si a salarizarii ?

Exista cadru legal care stipuleaza pasii de urmat, ca si obligatii de tipul ca ambele parti sa fie de buna credinta, samd, precum si cazurile cand actul aditional poate fi lovit de nulitate ?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:32, 2 Octombrie 2009
serviciuapasarichioi a scris:

Buna ziua,

Am si eu o problema similara cu cea a lui Noiklosa.
In CIM-ul meu este inscrisa gresit functia de "consilier' in loc de "consilier juridic', desi se prevede la clauza respectiva din CIM ca trebuia inscrisa denumirea functiei conform COR, ori in cor nu exista "consilier" simplu, fiind nevoie de inchierea unui act aditional de rectificare la CIM.

Avand in vedere ca am fost incadrat prin concurs pe un un post de gradul I fara sa am deloc vechime, opereaza in acest caz art. 57 alin. (3) din codul muncii cu acoperirea nulitatii pentru lipsa vechimii, dat fiind faptul ca in momentul de fata am dobandit deja 2 ani si 4 luni de vechime?

Si daca da, cata vechime mi-ar trebui ca sa acopar aceasta nulitate pentru gradul I?

Va multumesc.


Totusi, in carnetul de munca care este functia dumneavoastra? Este posibil sa fie o greseala in CIM , iar in carnetul de munca sa fie trecut consilier juridic. Daca nu este asa, solicitati conducerii unitatii sa se faca rectificarea in acrnetul de munca.
Intr-adevar, nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
Prin urmare, se poate incheia un act aditional de modificare a functiei din consilier in consilier juridic inca de la data inceperii activitatii.
Situatia carnetului de munca nu este clarificata tocmai pentru ca angajatorul insista ca este ilegal sa fiu trecut consilier juridic, pentru ca am fost angajat "consilier" simplu. Consider ca trebuie intai rezolvata problema CIM-ului, care este "radacina" problemei, si ca un demers subsecvent inscrierea corecta in carnetul de munca.

Care este explicatia ca in Ordinul 138/1995 privind COR nu exista functie de "consilier" simplu ci sunt peste 60 de tipuri de consilier (tind sa cred ca nu este o contradictie, pe de o parte intre prevederile din unele legi a denumirii functiilor de "consilier" simplu iar pe de alta parte a clauzei obligatorii de la art. 17 alin. (2) lit. d) din codul muncii si a lipsei in ordinul 138/1995 privind COR a unei functii de "consilier" simplu).

Parerea mea este ca este gresit in CIM unde este stipulata clauza „Functia/meseria ……….. conform Clasificarii ocupatiilor din Romania”, unde este completat "consilier".

Mentionez ca la concurs mi s-a cerut vechimea de 2 ani in studii juridice sau administrative pentru postul de gradul I, cu statut de contractual.

Cel mai important ma intereseaza CARE ESTE VECHIMEA MINIMA PE CARE O POATE CERE O INSTITUTIE ANGAJATOARE PENTRU OCUPAREA UNUI POST DE GRADUL I CONTRACTUAL?
ESTE VECHIMEA DE 2 ANI CARE MI-A FOST CERUTA PENTRU GRADUL I CONTRACTUAL, MAI MICA DECAT VECHIMEA MINIMA IMPUSA DE LEGE PENTRU ACEST GRAD?
AR PUTEA EXISTA RISCUL CA ACEASTA VECHIME DE 2 STABILITA DE ANGAJATOR SA FIE LOVITA DE NULITATE PRIN EFECTUL LEGII, DACA AR ATACA-O CINEVA (CHIAR SI PE CALE DE EXCEPTIE) SAU SA FIE CONSTATA DIN OFICIU DE INSTANTA CA O NULITATE DE ORDINE PUBLICA (AVAND IN VEDERE CA PRIMARIA ESTE O INSTITUTIE PUBLICA)?

ASTEA SUNT RASPUNSURILE PE CARE LE CAUT DE MULT.
V-AS FI RECUNOSCATOR DACA ATI PUTEA SA-MI PREZENTATI CEVA SPETE IN SENSUL ASTA.

VA MULTUMESC.
1. Numai daca este reglementata de norme imperative , atunci instanta ar putea invoca din oficiu exceptia nulitatii in ceea ce priveste vechimea ceruta de angajator pentru a ocupa acel post de gradul I.
2. Dreptul comun aplicabil incadrarii, respective promovarii personalului contractual din administratia publica este format din: Codul muncii, care se completeaza cu Metodologia de aplicare a criteriilor de stabilire a salariilor de baza intre limite si a normelor de evaluare a performantelor profesionale individuale pentru personalul angajat in structurile administratiei publice locale si in serviciile publice din subordinea acestora, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 775/1998, cu modificarile si completarie ulterioare si, in anul 2008, cu Ordonanta Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de baza si al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar si personalului salarizat potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, precum si unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale.
3. Vedeti acest articol
[ link extern ]
Am si eu o intrebare.
Prin forum pe undeva se vehicula ca actiunea in rectificare are caracterul unei actiuni subsidiare, care este subsecventa actiunii principale (in constatare sau in realizare)
Citez textul preluat de pe forum" in practica fostei CSJ se motiva expres si clar ca [o actiune in rectificare] este esentialmente o actiune subsidiara"

Are cineva spete in care se motiveaza caracterul esentialmente subsidiar al unei actiuni in rectificare?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Autoritate/putere de lucru judecat actiune in constatare/realizare, da au ba? serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Am si eu o intrebare legat de actiunea in constatare intr-o problema de dreptul muncii. Daca introduc o actiune in realizare si daca ar fi sa pierd, pot sa ... (vezi toată discuția)
Incadrare functie ilegala in cim PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, Mi s-a schimbat incadrarea din consilier juridic in jurisconsult, printr-un act aditional la CIM, care a fost inregistrat prin Revisal. La ... (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea de munca lin-len lin-len Am lucrat in cadrul unei autoritati publice locale, timp de 3 ani, timp in care am dobandit mai multe functii, inscrise sau nu in cartea de munca. De ... (vezi toată discuția)