avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programul de munca

lucrez intr-un hipermarchet , functia casier, part-time (16,15-22,15 cnf. contr. de munca) ,programul magazinului fiind 8-22 .Prima mea intrebare este : au voie sa i-mi schimbe intervalul orar in situatia in care programul magazinului s-a prelungit cu o ora ? (17,15-23,15 )
Si a doua intrebare : eu in cele 6 ore de munca am dreptul la o intrerupere a programului pt a merge la toaleta sau pur si simplu pt a-mi odihnii ochii pt ca stau in fata unui monitor?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:56, 24 Iulie 2014
1. Art. 117 C.mun.
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Prin urmare, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.

2. Art. 134 C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa Mihai_Podaru Mihai_Podaru poate fi marit programul de lucru pe motivul acordarii pauzei de masa fara a fi mentionat in contract? (vezi toată discuția)
Program de lucru corect Patience Patience Daca programul de lucru este intre orele 8-17 cu o ora pauza de masa, cum este corect a se inscrie in CIM la art H DURATA MUNCII: 8 ore sau 9 ore cu pauza de ... (vezi toată discuția)
Pauza masa part-time hr_band hr_band Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari in ceea ce priveste pauza de masa pentru angajatii cu program de 6 ore, se poate considera ca si la 4 ore ca nu se ... (vezi toată discuția)