avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate semafor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate semafor

Vreau sa va intreb daca este corect, cum spun unii desi eu nu cred, ca atunci cand ai verde la semafor si faci dreapta pe un drum cu 2 benzi este obligatoriu sa intri pe prima banda dandu-i prioritate celui care face stanga la semafor pentru a intra pe banda a 2-a. Adica daca eu fac dreapta si intru pe un drum cu 2 benzi nu am voie sa ma inscriu direct pe banda a 2-a daca vine cineva din sens opus care face stanga si are tot verde?
OK....si atunci revin cu neclaritatea mea: Sunt obligat prin lege sa aleg banda 1 sau pot intra si pe a 2-a....? pentru ca de aici se poate trage concluzia ca cel care face stanga are banda 2 rezervata....pentru el...e ok asa?
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
iustin_79, utilizator
iustin_79 a scris:

OK....si atunci revin cu neclaritatea mea: Sunt obligat prin lege sa aleg banda 1 sau pot intra si pe a 2-a....?


daca alegi inainte sau la dreapta , ramai pe banda 1 .
daca ai intentia de avira la stnga , te incadrezi pe banda a 2-a .
OUG 195/2002:
Art. 55. - Intersecţiile sunt:
a) cu circulaţie nedirijată;
b) cu circulaţie dirijată. În această categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.
....
Art. 57. - (1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.
(2) La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.
(3) Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei.
(4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.


Art. 59. - (1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe şine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
(4) Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie.


Deci cred ca se aplica diferit daca d-voastra veniti de pe verde intermitent sau nu. Vedeti mai sus.
verde intermitent este NUMAI pentru obigatoriu la dreapta .
nu se incadreaza pentru situatia domnului , si chiar daca ar fi fost montat semafor verde intermitent , tot trebuia sa fie incadrat pe banda 1 .
Domnule....SEPARATISTUL.....iti repet inca odata ...nu e vorba de drumul de pe care ies...e vorba de drumul pe care intru....cel de pe care ies are doar o banda, cel pe care intru are 2 benzi...ce alegi: obligatoriu prin lege prima banda sau poti sa te incadrezi si pe a 2-a...

Alte discuții în legătură

Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)