avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Baza calcul impozit venit microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Baza calcul impozit venit microintreprindere

Buna ziua ,


Va rog sa imi spuneti daca discounturile acordate clientilor in momentul vanzarii produselor ( inregistrate in cont 667) se scad din baza impozabila a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:22, 30 Iulie 2014
In Codul fiscal, referitor la ce se scade din baza impozabila in cazul microintreprinderilor, avem:



ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.



Cheltuielile inregistrate in contul 667 nu se scad atunci cand se calculeaza impozitul pe venitul microintreprinderii.

Asa ca, e mai avantajos este sa vindeti la un pret mai mic iar nu sa dati discounturi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Iulian MANEA, Contabil
andreea_florentina a scris:

Buna ziua ,


Va rog sa imi spuneti daca discounturile acordate clientilor in momentul vanzarii produselor ( inregistrate in cont 667) se scad din baza impozabila a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Va multumesc anticipat !


Potrivit Ordin 3055/2009 pct 51:


(6) Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 "Venituri din sconturi obţinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").


Ce spuneti d-voastra:
discounturile acordate clientilor in momentul vanzarii produselor
, sunt reduceri comerciale, iar acestea se inregistreaza:

(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costul de achiziţie al bunurilor.

Iar acordate ulterior:

(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate»), pe seama conturilor de terţi. Acelaşi tratament contabil se aplică şi în cazul reducerilor comerciale legate de prestările de servicii. În cazul în care reducerile comerciale reprezintă evenimente ulterioare datei bilanţului, acestea se înregistrează la data bilanţului în contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienţi - facturi de întocmit» şi se reflectă în situaţiile financiare ale exerciţiului pentru care se face raportarea dacă sumele respective se cunosc la data bilanţului.
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial; şi
c) risturnele - sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reduceri comerciale si financiare Floristeanr Floristeanr Care sunt implicatiile reducerilor comerciale si financiare in situatiile financiare? (vezi toată discuția)
Calcul impozit micro suciugeorgeta suciugeorgeta buna ziua....spuneti-mi va rog la calculul impozitului pe micro trebuie sa ma uit in contul 70 la care aplic 3% si se adauga si contul 767 in care am introdus ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate reduceri acordate catre clienti pentru microintreprindere Cordial Cordial Buna ziua. Avem urmatoarea nelamurire: comercializam sisteme complete pentru acoperisuri iar pentru sistemele complete oferim discounturi catre clienti. ... (vezi toată discuția)