avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... specialist resurse umane
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

specialist resurse umane

Am si eu o intrebare,daca sunteti informati va rog sa ma ajutati.
O persoana cu facultatea de litere, constructii, istorie poate ocupa un post de specialist resurse umane?firma respectiva are acest obiect de activitate iar angajatii sunt pe postul de operatori pc. si au intre1 si 5 ani experienta in acest domeniu.
Se poate schima functia in specialist resurse umane?sau trebuie anumite studii?

Va rog mult sa ma ajutati!Va multumesc
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 00:17, 15 Mai 2009
Fisa postului este un document deosebit de important atat pentru activitatea de resurse umane, cat si pentru derularea in bune conditii a intregii activitati din firma dvs.
Nu faceti greseala pe care o fac multi angajatori, si anume nu considerati fisa postului un instrument facultativ.
Chiar daca, la fel ca si regulamentul intern, fisa postului este unul dintre documentele cele mai flexibile in stabilirea, derularea si incetarea raporturilor de munca, acest lucru nu-i afecteaza statutul de document obligatoriu.

Fisa postului si regulamentul intern sunt purtatoarele autoritatii angajatorului-ca organizator al activitatii salariatilor -si pot fi instrumente extrem de eficiente care conduc la atingerea obiectivelor firmei.
Argumente legislative care sustin obligativitatea fisei postului:
In Codul muncii, modificat si completat, se specifica urmatoarele:
• Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii).

• Angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati (art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii).

• Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la (...) functia/ ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului (art. 17 alin. (2) lit. d) din Codul muncii).

La pct. F din modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin Ordinul M.M.S.S. nr. 64/2003, modificat si completat, se precizeaza: ‘‘Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca”.

Asadar, fisa postului este un document obligatoriu, anexa la contractul individual de munca, si trebuie adusa la cunostinta salariatului chiar de la incheierea contractului.
Fisa postului nu intra in categoria documentelor ce trebuie depuse in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca, potrivit Legii nr. 130/1999, modificata si completata, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, dar trebuie prezentata de angajator la solicitarea inspectorului de munca.
@elena rusu
Da, o persoană cu studii superioare poate ocupa postul de "specialist resurse umane" fără nicio problemă. COR plasează această ocupaţie în grupa a doua majoră (241216 Specialist resurse umane), însă nicăieri nu este prevăzut faptul că este necesară vreo corelaţie între profilul studiilor şi specificul ocupaţiei. Dacă angajatorul consideră potrivită o anume persoană pentru ocuparea postului respectiv, o angajează pe propria răspundere. Obligativitatea nivelului studiilor este foarte discutabilă. Am mai scris pe această temă şi aici: www.avocatnet.ro/content/for...

@grace_r & freeelis
Cu tot respectul, nu sunt de acord cu dvs.

1. Ocupaţia de inspector de resurse umane este una ca oricare alta. Nu are o reglementare specială şi nu există un singur pasaj în întreaga noastră legislaţie care să ceară "cursul specializat pentru această meserie". Că "se poartă" ca inspectorii de resurse umane să aibă şi un "atestat" de inspector de resurse umane nu are nicio legătură cu vreo obligaţie legală. Acel "atestat" nu este decât un certificat de absolvire a unui curs de formare profesională desfăşurat după normele de drept comun în materie (OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor). Nimic mai mult. Bunăoară, de ce pentru ocupaţia de "operator calculator electronic şi reţele" (cod COR 312201 - deci aceeaşi grupă majoră ca şi pentru ocupaţia de "inspector resurse umane" - cod COR 342304) nu s-ar cere "atestat"?
Faptul că pentru a face înscrieri în carnetele de muncă e nevoie de o examinare făcută de ITM e cu totul altă poveste.

2. Chiar dacă, întâmplător, în cazul de faţă e vorba de un agent de ocupare a forţei de muncă şi deci ocupaţia de inspector de resurse umane este una potrivită, trebuie să subliniez încă o dată că există o distincţie importantă pe care COR o face în privinţa ocupaţiilor de "specialist resurse umane" şi "inspector resurse umane". Citiţi cu atenţie contextul în care sunt puse aceste ocupaţii. Am mai scris pe această temă şi aici: www.avocatnet.ro/content/for...

3. Frumoasă tentativa de argumentare, freeelis, dar mă tem că argumentele nu se susţin.
Pe de-o parte sunt făcute numai referiri la fişa postului, fără a fi reglementată (expres sau implicit) obligativitatea ei şi, cu atât mai puţin, conţinutul cerut de lege pentru aceasta. Nimic nu se reglementează făcând o trimitere către ceva nedefinit! La fel, trebuie să distingem între ceea ce "se practică" şi ceea ce e obligatoriu din punct de vedere legal. Fişa postului este acceptată ca o cutumă; adesea e redusă la situaţia unei simple formalităţi (chiar şi acest forum abundă de cereri şi oferte de modele ale fişei postului). Rolul acestui document ţine mai mult de administrarea profesionistă a resurselor umane decât de vreo obligaţie legală.
Am mai scris pe această temă şi aici: www.avocatnet.ro/content/for...

freeelis, dacă am accepta ca valabile spusele tale privind "flexibilitatea" fişei postului, ar trebui să acceptăm şi faptul că un angajator poate modifica unilateral contractul de muncă - lucru care oricum e des întâlnit şi în practică. Prerogativa angajatorului de organizare a activităţii proprii nu-i poate permite acestuia să modifice fişa postului în mod unilateral, adăugând sau schimbând atribuţii care determină felul muncii. Spre exemplu, dacă sunt angajat pe postul de "operator calculator" nu voi putea fi obligat să plimb documente pe la instituţiile statului în numele firmei, doar pentru că un şef "ingenios" a adăugat în fişa postului meu o expresie de genul: "păstrează legătura cu instituţiile statului" sau "îndeplineşte alte sarcini trasate de superiorul său".
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente in cor- inspector resurse umane sau specialist resurse umane ? ContSters116875 ContSters116875 In urma modificarilor la ITM, firmele au dreptul de a tine si completa cartile de munca. Pentru a opera in REVISAL e nevoie ca un angajat - eu - sa obtina ... (vezi toată discuția)
Modificare functie oana_adriana_ghita oana_adriana_ghita M-am angajat in august 2008 pe postul de referent resurse umane si am lucrat pana in iunie 2009.Acum ca sa-mi inchida cartea de munca cei de de la Itm spun ca ... (vezi toată discuția)
Urgent ajutor, va rog :) denisa_eu denisa_eu Buna ziua, la noul loc de munca nu exista fise de post iar printre sarcinile primite, apare si intocmirea acestora. I-am adus la cunostinta angajatorului ca ... (vezi toată discuția)