avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici?

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: urmeaza sa ma angajez ca jurist la o firma si nu stiu daca trebuie sa ma inscriu si in Colegiul Consilierilor Juridici. Printre atributiile mele ar fi si aceea de reprezentare a societatii in instanta. In ce situatie pot indeplini aceasta atributie? Numai daca ma inscriu in Colegiul Consilierilor Juridici? Iar in cazul in care ma inscriu, sunt obligata sa imi gasesc si un indrumator?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Maria
Ca sa va puteti raspunde, studiati in afara de Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic si Statutul profesiei de consilier juridic:
[ link extern ]
Art. 5.
Consilierii juridici pot constitui asociatii profesionale in scopul apararii si promovarii intereselor profesionale, in conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice.

Legea nu prevede obligativitatea inscrierii, statutul CCJ da
Puteti functiona linistit, avand in vedere legea nr.514/2003.
Puteti fi angajat ca si consilier juridic si fara sa fiti inscris in UCCJ. :)
~ Conținut șters la cerere ~
Nu este obligstorie inscrierea. Eu nu am vazut nicio instanta care sa ceara legitimatia de consilier, intotdeauna acceptandu-se imputernicire emisa de reprezentantii legali ai persoanei juridice pe care o reprezentati. Faptul ca statutul consilierului juridic impune inscrierea in CCJ este normal, avand in vedere ca este copiat dupa Statutul avocatului, dar sa nu uitam ca si CCJ este o simpla asociatie profesionala, probabil sunt chiar mai multe astfel de asociatii ale consilierilor juridici (eu stiu sigur inca una in afara de CCJ).
In concluzie, depinde de fiecare in parte daca doreste sa se inscrie. Nu exista absolut niciun avantaj daca va inscrieti.

PS: Ca fapt divers, un consilier juridic inscris in CCJ, fara sa fi dat examenul de definitivat nu poate pune concluzii la Curtea de Apel si ICCJ, pe cand un consilier neinscris, pe baza imputernicirii, va putea pune concluzii inclusiv la ICCJ. Asa ca...........

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)