avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... sporuri!!!
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

sporuri!!!

La institutia la care lucrez s-au redus toate sporurile la 1%......inca nu am primit decizia dar e .....pe vine ,si se pare ca se aplica retroactiv cu 15.04.2009....deci ne vor retine luna viitoare si din urma ce ne-au dat.
Intrebarea mea este : poate o lege nefavorabila sa actioneze retroactiv? Un drept obtinut poate fi luat asa dupa bunul plac al unui PCR-ist?
Voi reveni cu alte intrebari in momentul in care primesc decizia .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adabia , utilizator 09:19, 15 Mai 2009
Se poate renunta la sporuri, insa in nici un caz retroactiv, ar fi un abuz flagrant, de aceea va recomand sa reveniti cu detalii cand aveti decizia.
Raspuns.
Regula este ca o decizie produce efecte numai pentru viitor, ea nu are cum sa retroactiveze. Este un principiu de drept, pt ca nici legea nu retroactiveaza, iar decizia este in executia legii.
Inocentia
Nu este corect si nici legal, oricum ar fi contestati lecalitate, temeinicia acestei decizii, actunci cand .......va veni.
Pentru intervalul 15-30 aprilie, sporurile trebuiau taiate atunci, in nici un caz incluse in salariul aferent lunii aprilie si taiate ulterior. In plus, nu va pot retine pe stat un drept platit retroactiv doar pentru ca directorul nu a fost atent si nu a luat masuri la timp. Sumele platite dvs. ar trebui imputate factorului de decizie, care nu a aplicat legea in timp util.
La noi in institutie singurele sporuri care se dau in prezent sunt cel de vechime si indemnizatia de conducere (beneficiaza 12% dintre funct publici). S-au taiat: spor antena, spor doctorat, spor complexitate, audit. Nu s-a dat nici o decizie scrisa in care funct sa fie anuntati ca sunt taiate, macar sa fie legal; pur si simplu la salar vezi pe fluturasi ca ai cu 15-20% mai putin la salariu.

Cunoaste cineva o predevere legala in baza carora nu s-au acordat sporul de antena, complexitate, doctorat?
Discutii au fost la intilniri guvern-sindicate, dar nu gasesc norma legala pt neacordarea acestora, probabil pt ca nu exista.
Deja e a treia luna consecutiv in care nu se acorda, nu are legatura cu rectificarea, au fost sistate incepand cu salariul lunii ian (primit pe 15 febr 2009)

Singurele sporuri care se dau in prezent sunt cel de vechime si indemnizatia de conducere. Nu s-a dat nici o decizie scrisa in care funct sa fie anuntati ca sunt taiate, macar sa fie legal.

Alte discuții în legătură

Prima concediu blackjack blackjack Se mai aplica prevederile art. 35, alin. (2) din Legea 188/1999 referitoare la dreptul functionarului public la o prima de vacanta egala cu salariul de baza ... (vezi toată discuția)
Sporuri legale wsx wsx va rog sa-mi spuneti care sunt sporurile legale ce se acorda in prezent functionarilor publici din administratia publica locala?deoarece pe noi ne-a lasat ... (vezi toată discuția)
Legea 330 George R George R In luna dec 2009, eram incadrat ca referent specialitate debutant (600 ron). Pe langa sporul de vechimea de 10%, mai beneficiam, conform contractului colectiv ... (vezi toată discuția)