avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Bursa pentru o mica gimnasta (sponsorizare)
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Bursa pentru o mica gimnasta (sponsorizare)

Care e procedeul legal pentru obtinerea unei burse pentru o mica gimnasta careia scoala ii da recomandare? Cui trebuie sa ne adresam, exista formulare tip, se face un contract etc?
Cel mai recent răspuns: vlad.aurelia , utilizator 13:59, 15 Octombrie 2014
Trebuie sa va adresati autorităților locale ( primărie, consiliu local, consiliul județean ) Ministerului Tineretului si Sportului, sau privatilor care sponsorizează sportivii. Cererile trebuie sa fie la obiect, sa arate eventual rezultatele avute pana acum si perspectivele de viitor.
Referitor la sponsorizare.

Puteti incerca si sa va adresati unui ONG care desfăşoară activitate in domeniul sportiv sau unei companii care plateste impozit pe profit sa va sponsorizeze:

Legea 32/1994:

Art. 1. -Sponsorizarea este actul juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării.
(2) Contractul de sponsorizare se încheie în formă scrisă, cu specificarea obiectului, valorii şi duratei sponsorizării, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor părţilor.
....

Art. 4. - (1) Poate fi beneficiar al sponsorizării:
a) orice persoană juridică fără scop lucrativ, care desfăşoară în România sau urmează să desfăşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenţă şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;
b) instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru activităţile prevăzute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, în condiţiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum şi cărţi ori publicaţii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoană fizică cu domiciliul în România a cărei activitate în unul dintre domeniile prevăzute la lit. a) este recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică ce activează în domeniul pentru care se solicită sponsorizarea.
...


Potrivit Codului fiscal sponsorizarea se deduce din impozitul pe profit in limitele prevazute de

ART. 21 Cheltuieli:

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:

1. 3 la mie din cifra de afaceri; pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul «cifra de afaceri» această limită se determină potrivit normelor;

2. 20% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Nu se poate folosi un contract de mecenat direct pentru fetita si sa nu mai treaca prin alte filiere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare danyyyyy danyyyyy buna ziua, cum se procedeaza cu sponsorizarea de catre o firma catre o firma de turism, este vreun plafon sau ca sa fie cheltuiala deductibila trebuie sa fi pe ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare pentru un volum de poezie - facilitati fiscale lavinia28 lavinia28 Buna ziua! As dori sa stiu care sunt facilitatile fiscale pe care le poate primi o persoana juridica daca ar sponsoriza publicarea unui volum de poezii (ce-mi ... (vezi toată discuția)
Directionare din impozitul pe profit catre ong-uri Annc Annc Bună ziua, Știți care este procedura de redirecționare a impozitului pe profit către ONG-uri? (vezi toată discuția)