avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de zilier
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de zilier

Buna ziua.Sunt Spasuc Cornelia.Doresc sa va intreb ce drepturi am din cadrul unui contract de zilier?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 6 August 2014
1. Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte , prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

2. Art. 10 din Legea 52/2011:
(1) Zilierii au următoarele obligaţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
a) să îşi însuşească şi să respecte măsurile de prevenire şi protecţie stabilite de beneficiar;
b) să utilizeze corect echipamentele de muncă puse la dispoziţie de către beneficiar;
c) să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare;
d) să nu procedeze la scoaterea din funcţiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii ale echipamentelor de muncă;
e) să comunice imediat beneficiarului orice situaţie de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea zilierilor;
f) să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă informaţiile şi documentele solicitate cu ocazia controlului.

Zilierii au urmatoarele drepturi :
- să primeasca remuneraţia cuvenită, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârşitul fiecărei zile; plata remuneraţiei se poate realiza cel mai târziu la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar; modalitatea de plată electronică şi aspectele care privesc plata remuneraţiei se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

- să li asigure securitatea şi sănătatea în muncă

- sa li să pună la dispoziţie echipamente de muncă adecvate, care nu pun în pericol securitatea şi sănătatea acestora;
etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa instructaj ssm si su pentru zilieri iulia0505 iulia0505 ma poate ajuta cineva cu o tematica pentru fisa de instructaj ssm si SU pentru zilieri ( in cazul meu promoter/hostess)? Multumesc (vezi toată discuția)
Munca la negru flori1807 flori1807 Lucrez la o ciupercarie de 5 ani, in tot acest timp am avut contract de munca doar cateva luni pe 2ore/zi.De un an semnam de 2 ori pe luna in registrul de ... (vezi toată discuția)
Precizare ssm in fisele de post suciu_diana suciu_diana Buna ziua, legea 319/2006 privind sanatatea si securitatea in munca spune in art. 13 [/quot]ART. 13 In vederea asigurarii conditiilor de securitate si ... (vezi toată discuția)