avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administratorul reproseaza consum mic de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administratorul reproseaza consum mic de apa

Buna seara, problema mea este lagata de administratorul blocului care imi reproseaza ca am consum prea mic de apa, mentionez ca locuim 2 persoane in apartament si nu prea folosim apa fiindca suntem toata ziua plecati la serviciu si nici nu gatesc decat 1-2 ori pe saptamana, singurul consum este cand facem cate un dus seara. Din acest motiv avem consum cam 2m apa rece si 2m apa calda pe luna. Mi s-a spus ca am consum prea mic si ca imi merg ceasurile inapoi sau fac smecherii la apa fiindca e diferenta mare intre ceea ce declara locatarii si contorul general. Eu intreb cum poate sa afirme asa ceva in conditiile in care contoarele mele inregistreaza pe plus fata de luna precedenta? si mai ales din moment ce nu a facut o regularizare de ani de zile? Mai apoi mi-a zis ca ma rezolva ea si mi-a bagat 4 m de apa in plus urmand sa platesc in total 6m, in asa fel incat eu aveam cel mai mare consum de apa pe toata scara fiind 2 persoane (cei care stau si cate 4 in apartament aveau apa mai putina) Adica de ce mie mi se baga asa multe pierderi fata de ceilalti? E legal asa ceva? Apometrele mele sunt in regula cu sigiliu si am cerut o evaluare de catre un instalator autorizat care sa certifice intr-un proces verbal ca aceste apometre functioneaza la parametrii normali si indica consumul real. Ce pot face mai departe? Eu stiu ca diferenta de pe general este cauzata de cei care nu declara consumul real si de cei care au gradina in fata blocului si folosesc apa blocului sa le ude.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:36, 7 August 2014
Practica administratorului de imobil este abuziva
In conditiile in care aveti apometre individuale,daca acestea sunt verificate metrologic,
aspectele invocate de administratorul de imobil nu au temei legal
Sesizati oficial presedintele de asociatie
Solicitati verificarea de catre asociatie a apometrelor individuale si regularizarea consumurilor
multumesc frumos pentru raspuns, astazi se incaseaza cheltuielile si voi cere regularizarea oficiala. Surplusul de apa pe care l-am, platit de la ultima regularizare (nu stiu cand s-a facut, eu am mostenit apartamentul de 8 ani si in acest timp nu s-a facut) trebuie sa mi-l scada din facturile viitoare? Intr-o luna nu am declarat apa deoarece am fost plecata in concediu si am platit pausal 10m apa, si aceia trebuiesc scazuti la regularizare? Administratorul nu trebuie cumva sa afiseze la avizier pana la ce data primeste citirea contoarelor?
Ce intelegeti Dvs. prin regularizare?
Cum ati transmis pana acum citirea apometrelor? Index initial / index final / consum? sau daor consum.

Regularizare inseamna o citire a apometrului. Adica cineva (daca nu proprietarul, atunci chiar administratorul) citeste apometrul: 676.58 mc. Se uita la ultima valoare inregistrata in evidente (sa zicem 675 mc) si gata rezulta consumul si faptul ca apometrul este cu citirea la zi. Daca asa se porcedeaza luna de luna este o citire normala, nu are treaba cu regularizarile.

Daca in schimb, in fiecare luna cineva declara ca a consumat 2 mc, 5 mc, 10 mc, sau nu a declarat 1 luna (chiar 2 luni) si admin a trebuit sa considere o valoare (de obicei media ultimelor 3 luni) rezulta in evidente o valoare (respectand exemplul de mai sus, sa zicem total apometru 670mc). Ei bine, acum putem vorbi de o regularizare, cineva citeste valoarea reala a apometrului si observa ca este 676.58 mc, face diferenta fata de evidente si se considera regularizat.

Desigur, in baza anumitor regulamente interne mai poate exista si situatia in care nedeclararea indexului un numar de luni sa se considere necontorizat si trecut la pausal (deci un numar de x mc / persoana). Deobicei in aceste cazuri regularizarea nu se mai face, ci este o penalizare a faptului ca proprietarul nu a transmis sau nu a permis citirea apometrelor. Dar e de discutat cu conducerea asociatiei.
Eu declar cat consum in fiecare luna +indexul afisat, nimeni nu mi-a cerut sa vada apometrele,eu cand am schimbat apometrele am predat porces verbal cu vechiul index intocmit de o firma specializata (pe care bineinteles ca l-a pierdut, dar nu-i nimic ca originalul il mai am), dar administratorul zice ca nu se poate, ca consum prea putin,ca nu declar adevaratul index, inainte sa locuiesc eu aici nu stiu daca fostul proprietar de la care eu am mostenit a declarat cat consuma sau ai trecea numai pausal sau declara consum/index cat vroia, asadar nu stiu ce cifre are trecute in caiet , eu am evidenta doar a ceea ce am declarat eu de la schimbarea apometrelor,pana acum nu mi-a mai reprosat asa ceva, acu 3-4 luni a inceput.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
hadelina, utilizator
Cele aratate de @arockz sunt corecte, deci depinde in mare masura de situatia de la fata locului.
Ceea ce nu inteleg eu este faptul ca administratorul vorbeste in necunostinta de cauza atata timp cat nu face verificari periodice in locuinte. Mai mult, trateaza in mod diferit situatia altor proprietari (cu mai multe persoane in evodenta).
Opinia mea este sa faceti o sesizare - poate mai in detaliu decat ati prezentato in topic, sa o inregistrati la asociatie, practic in atentia presedintelui, care va fi nevoit sa va raspunda punctual.
In alta ordine de idei, asa este, mai toate asociatiile intampina asemenea greutati in legatura cu diferentele la apa - motivele fiind numeroase si diferite de la o asociatie la alta. Gestionare corecta a acestor situatii depinde de modul in care conducerile asociatiilor se implica in rezolvarea acestor probleme...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)