avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Constituire patrimoniu fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Constituire patrimoniu fundatie

Bună ziua,

Vă solicit cu respect ajutorul într-o problemă legată de patrimoniul unei fundații care se dorește a fi înființată.

Membri fondatori vor fi:
1. O altă organizație nonprofit (asociație)
2. Una sau două persoane fizice

Pentru constituirea patrimoniului fundației, persoana sau persoanele fizice vor avea un aport în bani, în timp ce organizația aduce ca aport o clădire.

Întrebarea mea este care va fi statutul clădirii după înregistrarea fundației? Cine va fi proprietarul ei? Eu bănuiesc că fundația nou înființată, dar cum se va traduce asta în acte? Dacă s-ar face donație asta presupune un cost substanțial... Se poate schimba proprietarul clădirii doar fiindcă aceasta este adusă ca aport patrimonial? Dacă da, cum și ce pași trebuie făcuți.

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 03:01, 5 Septembrie 2014
La aportul unui imobil, se incheie un acord de transfer a bunului (act notarial semnat de proprietarul imobilului) care se consemneaza de catre notar. Dupa dobandirea personalitatii juridice, se face transferul dreptului de proprietate si inscrierea in cartea funciara. Se ocupa notarul de toata procedura ... daca stie :)
Vă mulțumesc tare mult! Sună foarte logic și mă ajută enorm! Cred că o să găsim și notarul care să știe ce și cum.

Voiam doar să vă mai întreb, până găsim noi notarul, dacă transferul de proprietate presupune costuri mari, în funcție de valoarea imobilului (ca la donație sau vânzare-cumpărare) sau e vorba doar de o taxă fixă, nefiind o tranzacție comercială propriuzisă?

Încă o dată vă mulțumesc mult!
Aportul la constituirea patrimoniului initial al unui ONG are regimul juridic al unei donatii. In privinta aceasta nu exita dubii. Noul ONG devine proprietar. Fiind transfer de proprietate imobiliara va fi nevoie de act autentificat notarial si inscriere in Cartea Funciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa infiintez un ong? DanCristian199 DanCristian199 Cum pot sa infiintez un ONG? Trebuie sa investesc bani? (vezi toată discuția)
Impozit cladiri fcamy fcamy Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: Detin un imobil (constructie + teren) si actualmente platesc impozit pe cladire si teren. Daca ma asociez cu o persoana ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil petron petron cum se poate dona un imobil catre o fundatie in curs de infintare in asa fel ca imobilul respectiv sa alcatuiasca patrimoniul fundatiei? (vezi toată discuția)