avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot renunta la casatorie la cateva zile dupa cununia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot renunta la casatorie la cateva zile dupa cununia civila?

se poate renunta la casatorie la cateva zile dupa cununia civila ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:07, 10 August 2014
Nulitatea absolută a căsătoriei intervine în următoarele cazuri:

- Căsătoria încheiată în cazul lipsei vârstei matrimoniale - căsătoria încheiată înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, atât pentru bărbat cât și pentru femeie, adică în perioada impubertății legale, este lovită de nulitate.

- Căsătoria încheiată de o persoană care era deja căsătorită - acest caz de nulitate are ca scop apărarea principiului monogamiei.

- Căsătoria încheiată între rude în gradul prohibit de lege - reprezintă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum și între rudele în linie colaterală până în gradul IV inclusiv, este oprită de lege, fiind sancționată cu nulitate absolută.

- Căsătoria încheiată între persoane de același sex - în țara noastră nu sunt recunoscute căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în țară sau în străinătate.

- Lipsa diferențierii sexuale.

- Lipsa consimțământului exprimat personal și liber.

- Căsătoria încheiată de către alienatul mintal sau debilul mintal - în acest caz căsătoria este oprită din motive biologice și sociale.

- Lipsa solemnității celebrării căsătoriei.

- Lipsa de publicitate - căsătoria clandestină - publicitatea presupune afișarea declarației de căsătorie, în extras, într-un loc special amenajat la sediul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau al primăriei unde se va încheia căsătoria.

- Necompetența ofițerului de stare civilă - căsătoria încheiată de un funcționar care nu avea calitatea de ofițer de stare civilă este nulă.

- Frauda la lege - constituie cazul de nulitate absolută a căsătoriei atunci când unul din viitori soți urmărește, prin încheierea căsătoriei, să se sustragă rigorilor legii.

- Căsătoria fictivă - se urmărește un anumit scop prin căsătoria încheiată.

- Căsătoria de conveniență - reprezintă căsătoria încheiată doar pentru anumite interese, de regulă materiale.

- Lipsa aprobării prealabile a conducătorului instituției în care este angajat preotul militar - nulitatea absolută intervine când preotul militar se căsătorește cu o persoană apatridă sau care nu are exclusiv cetațenia română, fără a avea aprobarea prealabilă a conducătorului instituției în care este angajat acesta.

Va incadrati in vreuna dintre aceste situatii? In caz contrar, aveti posibilitatea desfacerii casatoriei prin divort.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2014
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
Puteti divorta oricand.
Daca aveti motive ( viciu consimtamant, casatorie fictiva etc), puteti cere anularea ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare casatoriei. DanielaStanescu DanielaStanescu exista vreo modalitate legala prin care sa pot anula casatoria fara ca sa se ajunga la divort? (vezi toată discuția)
Drepturile statului asupra mostenirii Edvinn Edvinn speta 1 Prin actiunea introdusa in numele statului s-a cerut anularea certificatului de mostenitor prin care paratul, medic primar a dobandit intreaga avere a ... (vezi toată discuția)