avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier- vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier- vatamare corporala

Buna ziua,

Am si eu o problema si mi-ar prinde foarte bine un sfat de la persoanele mai experimentate. O sa incerc sa fiu scurta, mai ales ca nu cred ca situatia mea este singulara.

Saptamana trecuta am avut un accident rutier din vina mea (neacordare de prioritate), prin urmare un taxi a intrat in laterala mea dreapta si a fost chemata politia pentru constatare.
Pe moment nimeni nu a chemat salvarea, dar dupa ce a venit patronul taxiului la fata accidentului, soferul taxiului a acuzat dureri de picioare si de cap si a fost transportat la spital pentru investigatii. Din cate stiu eu, soferul a fost eliberat din spital in cateva ore.
Prin urmare, pentru a se inchide dosarul mai rapid si sa nu stam cateva luni cu el pe rol, cei de la politie mi-au recomandat sa vorbesc cu soferul taxiului pentru a da o declaratie ca nu doreste sa ma dea in judecata.
Am vorbit, dar persoana aceasta doreste cum era de asteptat, bani. Si anume in jur de 2 milioane pe zi ( cica atat ar fi castigat el intr-o zi de munca ) pentru perioada cat va sta masina in service. Acest lucru ar inseamna cateva saptamani, iar eu nu dispun de acesti bani.
Din ce am observat, patronul masinii il cam obliga pe sofer sa ceara bani pentru a nu iesi in pierdere.

Va rog daca puteti sa ma sfatuiti in aceasta situatie.
Din cate am mai citit, ar fi trebuit sa stea in spital ceva zile ca sa poata sa ma dea in judecata pe penal, dar totusi poate sa invoce un caz civil.
Eu consider ca din moment ce soferul era apt de munca dupa accident, dar firma de taxi nu avea masina, nu ar trebui sa fie problema mea. In orice caz, si daca nu era apt de munca, probabil ca cei de la spital i-au dat cateva zile de concediu medical (platit).

Va multumesc anticipat,
Irina
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:59, 15 August 2014
Penal nu veti raspunde pentru ca nu va avea numarul de zile de ingrijiri medicale cerut de lege. Daca va va actiona in judecata, chemati in garantie asiguratorul RCA, desi s-ar putea sa se indrepte direct impotriva asiguratorului.
Cu alte cuvinte, nu-i platiti nimic dvs, v-a lua banii de la asigurator.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile prompte si clare.

Deci pe scurt, chiar si daunele morale, tot asiguratorul le plateste, nu?
Din perspectiva mea de nestiutor, chiar si datul in judecata mi se pare cam absurd.
Eu ma gandeam sa ii propun sa ii dau o suma modica ( cateva milioane ) sa renunte.
Daca nu doreste, sa purceada la actiune...

Asiguratorul emitent al politei RCA, conform legii, plateste urmatoarele:

Art. 26. — (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba
. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri in forma baneasca pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial(daune morale);
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

Nu faceti intelegeri, pentru ca in aceasta situatie, asiguratorul poate refuza plata celor de mai sus.

Multumesc frumos pentru raspuns.

Pai da, dar daca as face intelegerea, as merge cu ea sa faca declaratia ca renunta la orice cerinta/despagubire si tot atunci i-as da si banii.
Adica banii sunt pentru a termina mai repede circul.

Alte discuții în legătură

Pot sa dau in judecata societatea de asigurare? igna_florin igna_florin in urma unui accident intre doua masini prietenul meu a stat 3 luni in spital si a suferit mai multe operatii la membrele superioare si inferioare (avandu-le ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in timpul serviciului Dîrminã Florina Dîrminã Florina Buna ziua. Sotul meu a avut un accident rutier in timpul serviciului, mai precis este asistent medical la ambulanta si la intoarcerea de la un caz a avut un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! candy-M candy-M cazul meu este urmatorul....am deschis un dosar de dauna,care s-a trimis la bucuresti,acesta contine si o declaratie prin care afirm k nu doresc alte daune de ... (vezi toată discuția)