avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu de cotizare gr. a II-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu de cotizare gr. a II-a de munca

Pentru perioada 06.07.1983-01.04.1992(8ani,8luni,25zile) am adeverinta de gr. a II-a ,eliberata in anul 2000.Conform art. 55, tab.1 ,din legea 263/2010,reducerea virstei de pensionare,pentru 8 ani impliniti in gr a II-a este de 1.5 ani. Intrebarea mea este: se iau in calcul si lunile sau numai anii intregi? Pentru determinarea stagiului de cotizare in gr.a II-a se ia in calcul perioada efectiv lucrata in gr. a II-a sau se aduna si vechimea suplimentara de 3 luni/ an(adica 8 ani + 3x8=24 de luni = 2 ani = total 10 ani + proprtional cu numarul de luni) Sau,perioada suplimentara se adauga numai la stagiul complet de cotizare
Cel mai recent răspuns: badeadan , utilizator 12:44, 17 August 2014
Numai pentru anii intregi se acorda perioada suplimentara la vechimea in munca(3 luni/an).
multumesc pentru raspuns,cu anii intregi m-am lamurit; nu mi-ati raspuns la partea a-II-a a intrebarii: perioada suplimentara (3 luni/an)acordata pentru grupa a II-a de munca se aduna la stagiul de cotizare in grupa a II-a sau se adauga numai la stagiul complet de cotizare(concret: eu am 10 ani de gr.a-II-a sau numai 8 ani?)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pentru 8 ani intregi de grupa II-a in procent de 100%,se acorda o perioada suplimentara la vechimea in munca de 2 ani(3 luni/an).
Aceasta se adauga la restul stagiului.
De ex:8 an,8 luni si 25 de zile + 2 ani(perioada suplimentara)=10 ani,8 luni si 25 de zile de stagiu.
Sa stiti ca nu am pus eu iconita aceea in raspunsul dat,nu stiu cum a ajuns acolo; parca da si un aer de ...neseriozitate,ma rog! Ce inseamna "restul stagiului"? Probabil stagiul complet de cotizare.
Eu am cam inteles raspunsul dar ,cu scuze, nu ati pus punctul pe "I": perioada suplimentara acordata pentru munca in gr.a-II-a(3luni/an),nu se adauga la stagiu de grupa a-II-a pentru reducerea virstei de pensionare ci numai la vechimea totala in munca. Deci eu am doar 8 ani de munca in grupa a-IIa(pentru care se reduce virsta de pensionare cu 1 an si 6 luni ) si atit! Corect?
Multumesc!
Perioada suplimentara la vechimea in munca intra in orice stagiu:
-Minim
-Complet

Reducerea de 1 an si 6 luni se acorda numai daca indepliniti conditia de stagiu complet.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, adresez o intrebare pentru sotia mea. in momentul ... Pricop St Pricop St Buna ziua, Adresez o intrebare pentru sotia mea. In momentul actual are un stagiu de cotizatie efectiv de 34 ani 10 luni si 18 zile. Virsta 56 ani. Din ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare aprov1961 aprov1961 As vrea sa stiu care este varsta de pensionare conform noii legi a pensiilor si a ultimilor modificari de grile cu grupele de munca pentru: -barbat, stagiul ... (vezi toată discuția)
Ma pot pensiona? sch sch Prietena mea ar vrea sa stie 1.daca se poate pensiona la limita de virsta , cu reducerea virstei standard. Nascuta : mai 1955 (a implinit 55 ani) , angajata ... (vezi toată discuția)