avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moºtenire - copii din douã cãsãtorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moºtenire - copii din douã cãsãtorii

Bună ziua,

soţul meu are o fiică înfiată din prima căsătorie. Prima soţie e decedată. Noi avem împreună un copil şi locuim în locuinţa mea, cumpărată de mine înaintea căsătoriei. Fata din prima căsătorie avea 16 ani când noi ne-am căsătorit , nu a locuit niciodată cu noi, locuieşte şi acum cu bunicii din partea mamei în casa în care a locuit şi soţul meu în timpul primei căsătorii (casă ce e pe numele mamei- prima soţie a soţului meu, şi bunicii au drept de uzufruct viager).
Întrebarea mea este: are vreun drept de moştenire fiica din prima căsătorie asupra locuinţei cumpărată de mine după moartea noastră? Dacă vindem apartamentul şi cumpărăm o locuinţă mai mare ce drepturi va avea fiica din prima căsătorie?
Doresc să ocrotesc copilul nostru de eventuale discuţii şi procese.
Vă mulţumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
L_Eva, utilizator
Cel mai recent răspuns: L_Eva , utilizator 21:13, 19 August 2014
Daca sotul va trai mai mult decat dvs fiica sotului va mosteni o parte din locuinta cumparata de dvs.
Daca vindeti acea locuinta pt a cumpara alta mai mare, fiica sotului , indiferent care din dvs va deceda primul va mosteni parte din acea casa.
Fiica sotului din prima casatorie nu are nici un drept la actuala locuinta, a dvs. Daca veti cumpara o locuinta mai mare , impreuna cu sotul dvs , teoretic, la decesul sau , va putea mosteni , impreuna cu cealalta fiica , o cota parte din partea sotului. Puteti cumpara o alta locuinta pe numele dvs si al fiicei dvs, stipuland pt. sotul dvs dreptul de uzufruct viager , avand si sotul in felul asta o garantie ca nu-l veti da afara din casa.
Cu siguranta doamna L_Eva si sotul sunt casatoriti sub regimul comunitatii legale de bunuri si , dna Eva cumparand o noua locuinta va fi proprietar si sotul si prin urmare, fiica din prima casatorie il va mosteni.
Cat despre locuinta de acum , da, fiica din prima casatorie (ca si fiica comuna a celor doi soti) nu are nici un drept in momentul de fata si nici daca tatal sau decedeaza inaintea sotiei actuale. Dar daca aceasta locuinta nu se vinde si dna decedeaza prima , dupa decesul sotului si fiica din prima casatorie are cota de mostenire din aceasta locuinta.
Orice copil are drept de mostenire garantat prin lege dupa parintii sai, si nu poate fi dezmostenit. Deci din orice ramane dupa moartea sotului, fiica va mostenii conform legii. Donatiile mai mult sau mai putin mascate pot fi contestate in instanta.
L_Eva a scris:

Întrebarea mea este: are vreun drept de moştenire fiica din prima căsătorie asupra locuinţei cumpărată de mine după moartea noastră? Dacă vindem apartamentul şi cumpărăm o locuinţă mai mare ce drepturi va avea fiica din prima căsătorie?
Doresc să ocrotesc copilul nostru de eventuale discuţii şi procese.


Depinde. E cel mai "ştiinţific" răspuns, fiindcă nu stăpânim noi ordinea în care tanti cu unealta agricolă face răritură printre ai nostri.

Daca soţul dvs. ar deceda mai intâi, raspunsul e nu.

Dacă dvs. aţi deceda mai întâi, atunci locuinta cumparată de dvs. va fi mostenită de copilul dvs. (in cota de 3/4) şi sotul supravietuitor (1/4)

Apoi, la decesul sotului dvs, cota lui, mostenită de la dvs. (1/4) se va imparti in mod egal (1/8 si 1/8) între cei doi copii ai sai.

Dacă vindeţi si cumparati ar fi bine de mentionati provenienţa sumei de bani cu care ati cumparat. (nimic nu ocroteşte în mod absolut de eventuale discuţii, dar unele "amanunte" de aces fel le-ar scurta mai repede).

Alte discuții în legătură

Ce fel de act trebuie facut ?? Gyna Gyna Buna seara!Eu si fostul sot nu am facut partaj dupa divort ,iar abia acum ,la 5 ani de la divort am reusit in sfarsit sa il conving sa facem un act pt. fiica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua valycalciu valycalciu Buna ziua.Daca sunt divortat iar intre timp m-am recasatorit si impreuna am cumparat o locuinta in care am pus banii jumate /jumate ,insa pe contract ea apare ... (vezi toată discuția)
Doresc un raspuns concret la acest subiect dodorel62 dodorel62 Am fost casatorit si acum am divortat,iar in urma castoriei a rezulta un baiat care acum are 18 ani. Inainte de a deceda parintii mei atat mie cat si fostei ... (vezi toată discuția)