Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier grav, mi-am pierdut un picior.

Va salut! In noiembrie 2007, pasager fiind, am suferit un accident grav, soldat cu amputarea piciorului drept de la nivelul coapsei. Neajungand la o intelegere cu soferul, am fost nevoit sa-l dau in judecata si am cerut daune. La inceputul lunii martie a.c, s-a dispus o expertiza tehnica, din care a rezultat ca soferul masinii in care ma aflam se face vinovat de producerea accidentului. Tipul a cerut o contraexpertiza, declarand ca el se considera nevinovat. Din momentul producerii accidentului, soferul nu m-a ajutat cu absolut nimic, fiind nevoit sa-mi cumpar proteza din propriile puteri. Mentionez ca am 26 de ani, iar o proteza care sa ma ajute sa "functionez" cat de cat normal la varsta asta, a costat aproape 9000 de euro, bani stransi cu foarte mare greutate, avand si in ziua de azi datorii catre diversi binevoitori. Tipul este extrem de revoltat ca l-am dat in judecata si face tot posibilul sa nu se intample nimic. Am ajuns la capatul rabdarii. Ajutati-ma va rog cu un sfat, ce as putea face de acum incolo. Contraexpertiza s-a dispus inca de la jumatatea lunii martie si inca nu am primit citatie sa ma prezint la locul accidentului. Ce as putea face, sa "deblochez" putin situatia? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 18:14, 26 Februarie 2011
Dureroasa situatie ,ce-i drept , insa , in mod cert , ea poate fi depasita , cu un ajutor sustinut ....

E dreptul inculpatului sa ceara o contraexpertiza , daca considera, din varii motive, ca cea deja efectuata nu relecta realitatea , insa , si noua expertiza sa reflecte adevarul , sa cuprinda informatii veridice , intrucat , in alte conditii , e angajata raspunderea penala , disciplinara a expertilor....

Si aceasta expertiza poate fi contestata de dumneavoastra , in cazul in care veti justifica un interes .
Oricum , administrarea probelor (aici ma raportez la coroborarea mijloacelor de proba)e facuta de catre instanta de judecata.Iar expertiza nu are o forta juridica deosebita , sunt apreciata si depozitiile martorilor , declaratia partii vatamate, inscrisurile ...Etc.

Oricum , moralmente vorbind , acest inculpat trebuia sa se fi implicat financiar , in a va sustine interventiile chiurgicale , care sunt unele costisitoare (cu precadere ca a fost necesara fixarea unei proteze ....)

Instanta de judecata va aprecia just situata faptica , se va stabili cuantumul daunelor materiale si morale , in consecinta , cu precadere amintind de o conduita postinfractionala reprobabila a faputitorului.

Dincolo de aceste aspecte , exista fel si fel de reactii ale oamenilor , pe care noi , in anumite situatii , nu le putem disciplina .E propria-i reactia , insa , dincolo de inca o suferinta (probabil ca s-a creat si un sentiment de dezamagire, revolta ca nu v-a ajutat , in pofida raului savarsit ), consider ca trebuie sa va ingrijti , in primul rand sanatatea , care e cea mai importanta ... nu va mai"ocupati" dumneavoastra de aceasta persoana , lasati instanta de judecata sa-si exercite atributiile in vederea sanctionarii inculpatului.

Orice ajutor e binevenit in aceasta situatie , e important sa-l primiti , va doresc sa gasiti si in dumneavoastra acele resurse care sa va sustina in vederea depasirii acestei situatii dificile din viata dumneavoastra.;)

Va multumesc Dna Stoica pentru interventia Dvs. Ati reusit sa-mi "injectati" o mica doza de optimism. :)
Sper sa nu fi perceput interventia mea ca pe o "injectie ", departe de mine acest gand(daca tot ne raportam la termeni medicali , care-mi evoca o imagine neplacuta ce-i drept :D )....Am dorit ca prin acest mesaj sa va transmit , totusi , si o nota de optimism , ati inutit corect .Insa , din cele relatate de dumneavoastra , si cu o aparare judicios organizata de catre avocatul dumneavostra , nicidecum inculpatul nu va putea eluda dispozitiile legii.
M-am implicat sa va raspund intrucat am avut si eu o experienta similara , insa tatalui meu , in urma unui accident , i s-a fixat o proteja coxo-femurala.Cu sustinerea familiei , a prietenilor , a depasit impactul traumei suferite, intrucat , i-am insuflat curaj .....Pana la solutionarea cauzei , va recomand sa va intretineti , sa va destindeti ....intrucat sanatatea primeaza intotdeauna.

Sanctiunea penala este cea cu inchisoarea , in acest caz , iar cuantumul daunelor materiale /morale va fi apreciat de instanta de judecata.Sanatate multa ! ;)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

Dureroasa situatie ,ce-i drept , insa , in mod cert , ea poate fi depasita , cu un ajutor sustinut ....

E dreptul inculpatului sa ceara o contraexpertiza , daca considera, din varii motive, ca cea deja efectuata nu relecta realitatea , insa , si noua expertiza sa reflecte adevarul , sa cuprinda informatii veridice , intrucat , in alte conditii , e angajata raspunderea penala , disciplinara a expertilor....

O fi dreptul inculpatului, dar de la dispunerea contraexpertizei au trecut 3 luni. Nu exista un termen pentru asa ceva? Am inteles ca inculpatul nu are bani sa plateasca contraexpertiza. Acum astept sa faca rost de bani? Normal mi s-ar parea, daca ceri contraexpertiza si nu ai bani sa o platesti , cumva sa "expire" acest drept , nu? Imi puteti raspunde, va rog?

P.S. Am uitat sa mentionez ca respectivul este director de vanzari la o reprezentanta auto iar invocarea lipsei banilor mi se pare de prost-gust. Sau poate si-a "cheltuit" banii pe diferite "atentii" . Altfel nu imi explic cum nimeni nu face nimic in dosarul asta.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
cristian_miclescu, utilizator
Buna ziua! In sfarsit, au inceput sa se miste putin lucrurile. Avocatul meu a depus o cerere impotriva dispunerii contraexpertizei si spre surprinderea mea, a fost acceptata. Procurorul a hotarat ca o contraexpertiza este inoportuna si total nejustificata. Urmeaza sa se faca rechizitoriul.

Alte discuții în legătură

Daune morale ContSters183027 ContSters183027 In situatia unui accident rutier, ce cauzeaza o stare vegetativa victimei, pe langa daunele morale si despagubirile cuvenite victimei, ar avea parintii ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am fost victima unui accident de circulatie. traversam ... elena_marin elena_marin Buna seara! Am fost victima unui accident de circulatie. Traversam o strada cu sens unic, cu trei benzi, prin locul marcat, trecere de pietoni. Mi s-a acordat ... (vezi toată discuția)
Accident cu motociclist paulioan paulioan Buna ziua! As dori si eu o parere pertinenta cu privire la o chestiune care mi sa intamplat. Pe scurt: Asteptam sa virez la stanga la semafor intr-o ... (vezi toată discuția)