avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Casare mijloace fixe
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Casare mijloace fixe

Buna ziua,

Doresc sa casez niste utilaje vechi(peste 15 ani). Amortizarea nu a fost calculata integral desi din punct fiscal trebuiau amortizate in 8 ani.
Deocamdata nu vor fi valorificate,doar casate si stocate.
Care este procedeura? Ce se intampla cu amortizarea necalculata?

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 09:58, 25 August 2014
Valoarea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila daca nu participa la obtinerea de venituri. Daca veti obtine venit de pe urma lor cheltuiala va fi deductibila.
Cod fiscal:

ART. 24 Amortizarea fiscală

(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determină fără a lua în calcul amortizarea contabilă. Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcţiune a acestor mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, diminuată cu amortizarea fiscală. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabilă evidenţiată în sold la data de 31 decembrie 2003, amortizarea se calculează în baza valorii rămase neamortizată, pe durata normală de utilizare rămasă, folosindu-se metodele de amortizare aplicate până la această dată.

Norme:

71^6. În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea fiscală incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.

Prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.


Decizia Comisia Centrală Fiscală nr. 2/2004 privind aplicarea unitară a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit, convenţiile de evitare a dublei impuneri, accize şi taxa pe valoarea adăugată:

În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea nr. 571/2003, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării sau cedării unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenţă între valoarea fiscală de intrare a acestora şi amortizarea fiscală, după caz, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
ela30 a mentionat ca mijloacele fixe nu vor fi valorificate ci casate si stocate (cred ca de fapt a vrut sa zica dezmembrate si stocate - probabil pana se gandesc ce vor face cu ele).

In norme pentru casare ni se precizeaza ca trebuie sa fie urmata de valorificarea partilor componente (ceva care sa produca un venit). Ori vanzarea uneia dintre piese, ori folosirea unei piese la un alt utilaj ori valorificarea ca fier vechi.

Asa cum a precizat domnul ioanbutariu cheltuiala este deductibila pentru mijloacele fixe casate. Eu consider ca in cazul prezentat de ela30 nu este vorba de o casare propriu zisa iar cheltuiala va fi nedeductibila pana la demonstrarea faptului ca piesele respective participa la producerea de venituri.

Ele pot fi vandute ca fier vechi, piese SH sau folosite ca piese de schimb chiar de catre contribuabil si atunci vor fi folosite in scopul obtinerii de venituri.

Sa presupunem ca vorbim de o cheltuiala de 10000 si de obtinerea unui venit de 1000 lei. La momentul dezmembrarii va exista cheltuiala deductibila 10000 si un stoc de produse de 1000 lei inregistrat in contrapartida cu un venit (711 de exemplu) de 1000 lei diferenta de cheltuiala fiind inregistrata pe masura valorificarii lor.

Daca dezmembrarile obtinute nu vor fi valorificate ci doar stocate ca niste stocuri care nu vor participa la obtinerea de venituri atunci cheltuiala va fi nedeductibila. Ideal ar fi sa vindeti sau sa folositi ceva pentru ca este mai usor de demonstrat obtinerea de venit (atentie: deductibilitatea nu este conditionata de obtinerea efectiva a venitului sau incasarea acestuia ci de efectuarea cheltuielii in scopul obtinerii de venituri).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casare mijloc fix neamortizat adina_beb adina_beb Buna ziua Am urmat situatie: valoare intrare mijl fix = 14500 ron dur amortizare = 2ani val amortizata = 11479,23 val neamortizata = 3020,77 va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Scoatere din evidenta mijloc fix neamortizat integral consela consela Buna ziua, O societate detine un mj fix= cap tractor valoare de inregistrare ct 2133= 99000 lei Valoare neamortizata 31.03.2013=68000 lei In luna aprilie ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijl fix sub valoare neamortizata DanielaPintea DanielaPintea Achizitie intracomunitara Mijloc Fix: 2133 = 404 2000 RON TVA (taxare inversa): 4426 = 4427 380 RON Problema: Vanzare Mijloc Fix la valoare < ... (vezi toată discuția)