avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am terminat o facultate dupa ce am iesit la pensie...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am terminat o facultate dupa ce am iesit la pensie...

Am terminat facultatea dupa ce am iesit la pensie la limita de virsta. Cei 4 ani de facultate facuti la zi si avind licenta luata, se adauga la vechime? Multumesc ptr. ajutor. Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:26, 17 Iulie 2016
1. Nu se adauga la vechime in munca dar este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 107
...
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
D-le Consultant Tudor Valeriu, va multumesc din suflet ptr. raspunsul dat. Daca i-mi permiteti, nepricepindu-ma as mai vrea citeva lamuriri.Asadar cu respect va intreb: ce inseamna "perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie"? Sa inteleg ca prin art. 107 din legea 263/2010 pensia poate fi recalculata prin adaugarea stagiilor de cotizare prevazute de lege?Adica mi se poate mari pensia?Astept raspuns prin bunavointa dumneavoastra, multumindu-va anticipat.
1. - "Perioada asimilata stagiului de cotizare" inseamna ca perioada respectiva se valorifica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.
- Nu se considera stagiu de cotizare in cazul pensiei anticipate sau anticipate partiale.

2. Mergeti la Casa de Pensii (cu o copie dupa diploma) si solicitati recalcularea pensiei.
Multumesc mult ptr. raspuns. Voi apela cu incredere la dvs. si in continuare.
Stimate Domnule Tudor, apelez la dvs. pentru ca ati avut amabilitatea si m-ati ajutat si alta data. Sunt pensionara pt. limita de varsta, dar am terminat facultatea de drept la zi. Am fost la Of. de pensii si stiind de la dvs. ca mi se recalculeaza pensia, am avut surprinderea ca nu se poate fara diploma de licenta.Am luat licenta cu nota 10, mi s-a eliberat diploma de absolvire a celor patru ani de facultate si adeverinta de absolvire care tine loc de diploma de licenta care se va elibera dupa un an.Deci fara diploma de licenta refuza sa-mi recalculeze pensia. Este legal? Va multumesc, si va urez mult bine.

Alte discuții în legătură

Prevederile legii privind recalculare pensie CGI CGI Bună ziua, sunt un absolvent de facultate, cursuri de zi, pensionară deja la limită de vârstă. Aș dori să aflu dacă am dreptul să se adauge la ... (vezi toată discuția)
Stagiu asimilat im82 im82 nelamurire: Daca nu s-a efectuat stagiul complet de cotizare corespunzator varstei (exclusiv stagiile asimilate), la pensionarea de varsta se adauga ca stagiu ... (vezi toată discuția)
Contributii pensie lacrima2 lacrima2 Am absolvit, in anul 1997, un colegiu universitar - anii de studii superioare de 3 ani pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie? (vezi toată discuția)